Česká tenistka Brenda Fruhvirtová se hecuje po úspěšné výměně. | foto: Profimedia.cz

Naděje rostou. B. Fruhvirtová vyhrála i 15. finále, Bejlek vylétla o šedesát míst

  • 3
V elitní stovce světového žebříčku svítí devět českých vlajek, brzy k nim mohou přibýt dvě další. O vstup mezi tenisovou elitu se v posledních dnech rázně přihlásily 16letá Brenda Fruhvirtová a o rok starší Sára Bejlek, které se blýskly na turnajích ve Střední a Jižní Americe a ve svých věkových kategoriích patří k nejlepším.

Brenda Fruhvirtová se momentálně nachází na 109. místě globálního pořadí, o zhruba sto bodů za průlomovou metou a jen o 16 příček za starší sestrou Lindou.

Letos na sebe nejvýrazněji upozornila, když se kvalifikovala do hlavních soutěží Australian Open a Roland Garros, jinak působila především na podnicích nižší kategorie ITF.

A hned sedm z nich ovládla, naposledy slavila v sobotu na akci W40 v mexické Guadalajaře. Nastoupila už do svého 15. finále v kariéře a uhájila stoprocentní úspěšnost. „Jsem moc ráda, že můžu zakončit sezonu titulem tady v Guadalajaře,“ napsala na Instagram.

So happy to end my season with a title here in Guadalajara♥️Thank you to my mexican fans and the organisation for making me feel like home here
#15

25. listopadu 2023 v 23:46, příspěvek archivován: 28. listopadu 2023 v 11:34

Za její zatím nejhodnotnější pohár platí ten ze srpnového turnaje W60 v německém Hechingenu.

Fruhvirtová má kvůli mladému věku omezený počet dospělých turnajů, na kterých může startovat. Zatím volí cestu menších podniků, kde se nepotkává s elitní konkurencí, ale získává sebevědomí a slušné body.

V nadcházející sezoně jistě bude chtít častěji pořádat nájezdy na hlavní okruh WTA. V pomyslném pořadí tenistek do 18 let v rámci světového žebříčku žen jí patří druhé místo za rovněž 16letou Ruskou Mirrou Andrejevovou. A třetí pozici v tomto měření sil náctiletých nadějí okupuje jiná Češka. O rok starší Bejlek.

Sára Bejlek

Ještě v polovině října se přitom levoruká tenistka v klasickém seniorském hodnocení pohybovala až ve třetí stovce, jenže pak se vydala na antukové turnaje do Jižní Ameriky, které se jí skvěle vydařily.

Akci WTA 125 v chilské Colině před devíti dny opanovala, poté při zastávce stejné kategorie v brazilském Florianópolisu postoupila do čtvrtfinále. Získala skalp bývalé světové pětky Sary Erraniové, vyšlápla si i na současné číslo 78 Nadii Podoroskou.

Série výher tenistky Bejlek skončila ve čtvrtfinále ve Florianópolisu

Rázem tak v žebříčku vystřelila na 128. pozici, před těmito dvěma turnaji byla 194. A taktéž ještě spadá pod pravidlo o limitovaném počtu startů.

Také ona letos zdárně prošla nástrahami kvalifikací Australian Open a Roland Garros, příští sezonu plánuje zahájit na konci prosince na týmovém United Cupu.

A společně s Brendou Fruhvirtovou se budou snažit co nejdřív rozšířit už tak úctyhodný počet českých tenistek mezi světovou špičkou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga