Fruhvirtová vzdorovala hvězdě, Krejčíková se trápila. Nosková postupuje

  10:55aktualizováno  31. května 0:26
Ve zbývajících zápasech prvního kola Roland Garros v Paříži se představily čtyři české tenistky. Postoupit dokázala jen Linda Nosková, která se po skreči Danky Koviničové z Černé Hory za stavu 6:3 a 2:1 poprvé podívá do druhého kola grandslamu. Turnaj naopak končí pro Barboru Krejčíkovou, Marii Bouzkovou a šestnáctiletou Brendu Fruhvirtovou, jež při své premiéře v Paříži srdnatě vzdorovala Jeleně Rybakinové z Kazachstánu.
Brenda Fruhvirtová returnuje v zápase prvního kola Roland Garros.

Brenda Fruhvirtová returnuje v zápase prvního kola Roland Garros. | foto: Profimedia.cz

Osmnáctiletá Nosková se stala třetí a zároveň poslední českou hráčkou, která si zahraje v Paříži druhé kolo ženské dvouhry. Proti Koviničové přesvědčivě zvládla první sadu, ve druhé pak tenistka z Černé Hory duel skrečovala.

Nosková vs. Koviničová

online reportáž

Klíčový moment, který nasměroval mladou Češku k zisku úvodního dějství, nastal za stavu 2:2.

Nosková nejprve nezachytila začátek gamu, pak ovšem dohnala ztrátu, odvrátila čtyři brejkboly soupeřky a po dlouhé přetahované podání přece jen udržela. Navíc hned v další hře sama udeřila. Získanou výhodu už nepustila a první sadu ovládla 6:3.

V dalším pokračování bylo stále patrnější, že Koviničovou příliš limituje zdravotní stav. Zkušená hráčka si dvakrát vyžádala pauzu na ošetření, péče fyzioterapeutky na kurtu jí ale nepomohla.

Nosková zas cítí kouzlo Paříže: Je mi osmnáct, takže nemusím tlačit na pilu

Po třech gamech a jednom ztraceném servisu se proto Koviničová rozhodla druhý set a celý zápas vzdát. Nosková tak po výsledku 6:3 a 2:1 pokračuje poprvé v kariéře do druhého kola grandslamového turnaje. V něm se postaví Rybakinové z Kazachstánu.

„Hrála jsem, co jsem potřebovala, jen jsem si pak všimla, že soupeřka říká trenérovi, že ji bolí záda. Od druhého setu jsem viděla, že nebude hrát jako v prvním. Takže asi dávalo smysl, že utkání skončilo dřív,“ pravila po zápase česká tenistka.

Brenda Fruhvirtová v debutu trápila favoritku

Kazachstánka Rybakinová šla do zápasu jako jasná favoritka, proti české debutantce se však nadřela. Fruhvirtová se na kurtu prezentovala zarputilým a bojovným tenisem, s hvězdnou soupeřkou držela krok. V sedmém gamu úvodní sady dokonce po brejku odskočila na 4:3.

Rybakinová vs. B. Fruhvirtová

online reportáž

Čtvrtá hráčka světa se však nenechala rozhodit a dál pokračovala v aktivní hře. Navíc skvěle servírovala a v důležitých momentech si dokázala pomoct esy. I proto ve zbytku setu skóre otočila a šla do vedení.

V dalším pokračování se obraz hry příliš nezměnil. Šestnáctiletá Češka na kurtu sympaticky vzdorovala, zkušenou soupeřku tu a tam dokázala dostat pod tlak, jindy naopak zdramatizovala jasně se vyvíjející game.

Brenda Fruhvirtová (vlevo) a Jelena Rybakinová si podávají ruce po zápase v...

Ovšem klíčové okamžiky patřily Rybakinové, která ve druhém setu zlomila odpor Češky nakonec o něco dříve než v tom prvním. Zápas zakončila pěti vítěznými hrami za sebou.

Fruhvirtová tedy ve svém prvním startu v hlavní soutěži Roland Garros končí hned v prvním kole, favorizované Kazachstánce podlehla 4:6 a 2:6.

„Ze zápasu si odnáším jenom pozitivní věci. Šla jsem do něj bez jakéhokoliv tlaku. Neměla jsem co ztratit a šla si to jen užít. Beru to jako neskutečnou zkušenost a hodnotím to hodně pozitivně,“ řekla Fruhvirtová.

Krejčíková podlehla Curenkové

První set se Krejčíkové příliš nepovedl. Při vlastním servisu nedominovala a naopak na returnu nedokázala dostat soupeřku pod dostatečný tlak.

Curenková vs. Krejčíková

online reportáž

To Ukrajinka Curenková, 66. hráčka světa, si počínala úspěšněji. Ve čtvrtém gamu Češku obrala o podání a v závěru setu tento počin ještě jednou zopakovala. Výsledkem 6:2 se tak dostala do vedení.

Zvládne třináctá hráčka světa zápas otočit? Povedený vstup Krejčíkové do druhé sady vzbudil naději, že by se to mohlo povést. Češka rychle odskočila do náskoku 3:0 a byla na dobré cestě k vyrovnání. Pak se ale zasekla.

Krejčíková: Malý kurt? Možná dobře, že mě dali pryč, ale jde o jednu kaňku

Curenková opět začala využívat slabšího podání soupeřky, navíc Krejčíková se na kurtu mnohem častěji dopouštěla nevynucených chyb. Díky tomu se Ukrajinka vzedmula, otočila skóre a ovládla závěr zápasu.

Krejčíková tak stejně jako loni končí na Roland Garros už v prvním kole. „Letos jsem od začátku nenašla na antuce pohodu jako před dvěma lety a neměla jsem se od čeho odrazit. Je to specifický povrch. Dnešní zápas byl víc o mně a mé hře než o soupeřce,“ uvedla po prohře 2:6, 4:6.

Nadějný vývoj Bouzkové nestačil

Bouzková nepotvrdila roli mírné favoritky a v prvním vzájemném utkání podlehla Číňance Wang Sin-jü ve dvou setech. Češka přitom zápas rozehrála solidně a v polovině první sady to byla ona, kdo zlomil vyrovnaný vývoj ve svůj prospěch.

Sin-jü Wang vs. Bouzková

online reportáž

V sedmém gamu se díky úspěšnému brejku ujala vedení, paradoxně tím ale nastartovala spíše soupeřku. Číňanka jí totiž ztrátu servisu rychle oplatila a třemi hrami v řadě set otočila ze 3:4 na 6:4.

Určujícím prvkem utkání bylo, že když už se česká tenistka dostala proti houževnaté sokyni do výhody, nedokázala jí využít. Ve druhém dějství se to projevilo ještě více než v prvním.

Marie Bouzková se raduje z úspěšné výměny v zápase prvního kola proti Číňance...
Číňanka Wang Sin-jü returnuje v zápase prvního kola Roland Garros proti Marii...

Wang Sin-jü začala na kurtu více chybovat a pustila Bouzkovou do vedení o tři gamy, Češka však nezvládla náskok dovést do úspěšného konce. Ani čtyři setboly za stavu 5:3 nepomohly. Číňanka ztrátu smazala a ve zkrácené hře definitivně duel rozhodla.

„Dost špatně jsem servírovala, procento jsem neviděla, myslím ale, že bylo dost nízké,“ mrzelo českou hráčku. „I tak jsem měla šance, v obou setech jsem vedla. Celkově jsem měla smůlu, přišlo mi, že jsem často hrála těsné auty. Chyběly malé kousky, ale nevyčítám si to.“

Bouzková prohrála 4:6, 6:7 a s Paříží se opět loučí hned v prvním kole. Úvodní duel z pěti dosavadních startů prohrála čtyřikrát. Uspěla pouze loni, pak ovšem musela kvůli pozitivnímu testu na covid odstoupit.

Překvapení: končí světová dvojka Medveděv

Druhý hráč světového žebříčku Daniil Medveděv vypadl na Roland Garros nečekaně hned v prvním kole. Ruského tenistu zdolal po více než čtyřech hodinách Thiago Seyboth Wild. Brazilec, který do hlavní soutěže prošel podruhé v kariéře z kvalifikace, zvítězil 7:6, 6:7, 2:6, 6:3 a 6:4.

Medveděv se po zisku titulu na Masters v Římě zařadil mezi favority i pro Roland Garros, ovšem v Paříži ztroskotal hned na prvním soupeři. Na loňskou osmifinálovou účast tak nenaváže.

Třiadvacetiletý Seyboth Wild, až 172. hráč světového žebříčku, si naopak připsal premiérový úspěch na grandslamu, neboť při debutu na US Open 2020 vypadl v prvním kole.

„Sledoval jsem Daniila už jako junior a porazit ho na kurtu, jako je tenhle, to je splněný sen,“ řekl Brazilec, který v této sezoně získal na antuce na challengerech už dva tituly. „Fyzicky to bylo těžké, měl jsem trochu křeče, ale pořád jsem se snažil hrát co nejlépe a vyšlo to,“ dodal po životním úspěchu.

Rus Daniil Medveděv sleduje balonek během zápasu prvního kola na Roland Garros.
Thiago Seyboth Wild z Brazílie se raduje z úspěšné výměny v zápase proti...

Německý tenista Alexander Zverev se po loňském vážném zranění kotníku vrátil na Roland Garros vítězně. Bývalý druhý hráč světového žebříčku zdolal v úvodním kole Jihoafričana Lloyda Harrise 7:6, 7:6 a 6:1.

Zverev si před rokem v semifinále s Rafaelem Nadalem přetrhal vazy v kotníku, kurt opustil na vozíku a po operaci přišel o zbytek sezony.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

„Je to velmi příjemné být zase zpátky. Po loňském roce je to turnaj, který jsem si opravdu zapsal do kalendáře, opravdu jsem tu chtěl hrát a zahrát dobře,“ řekl Zverev po zápase na kurtu.

Vyrovnaný duel s Harrisem v závěru ovlivnily problémy soupeře s lýtkovým svalem, které se naplno projevily v koncovce druhého setu. Zverev vyhrál tiebreak 7:0 a po pauze na ošetření pak získal třetí sadu hladce za 31 minut.

Šwiateková bez komplikací postoupila

Světová jednička Iga Šwiateková, jež při generálce v Římě nedohrála kvůli zranění stehenního svalu čtvrtfinále, na Roland Garros usiluje o třetí titul za poslední čtyři roky a celkově čtvrtou grandslamovou trofej.

Polka vykročila za obhajobou titulu výhrou 6:4, 6:0 nad Španělkou Cristinou Bucsaovou. Po vyrovnaném úvodním setu, v němž se ve větrných podmínkách na podání hledala, vyprovodila ve druhé sadě soupeřku s „kanárem“.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži

(antuka, dotace 49,6 milionu eur):

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:

Seyboth Wild (Braz.) - Medveděv (2-Rus.) 7:6 (7:5), 6:7 (6:8), 2:6, 6:3, 6:4
Ruud (4-Nor.) - E. Ymer (Švéd.) 6:4, 6:3, 6:2
Rune (6-Dán.) - Eubanks (USA) 6:4, 3:6, 7:6 (7:2), 6:2
Fritz (9-USA) - Mmoh (USA) 6:2, 6:1, 6:1
Paul (16-USA) - Stricker (Švýc.) 6:3, 6:2, 6:4
Zverev (22-Něm.) - Harris (JAR) 7:6 (8:6), 7:6 (7:0), 6:1
F. Cerúndolo (23-Arg.) - Munar (Šp.) 6:1, 2:6, 7:6 (7:5), 6:1
Nišioka (27-Jap.) - Wolf (USA) 1:6, 3:6, 6:4, 6:3, 6:3
Dimitrov (28-Bulh.) - Skatov (Kaz.) 6:0, 6:3, 6:2
Jarry (Chile) - Dellien (Bol.) 6:4, 6:4, 6:2
Purcell - Thompson (oba Austr.) 7:5, 1:6, 6:4, 6:4
Olivieri (Arg.) - Mpetshi Perricard (Fr.) 7:6 (7:3), 4:6, 4:6, 7:5, 6:1
Molčan (SR) - Gaston (Fr.) 6:1, 7:6 (7:4), 6:4
Vavassori (It.) - Kecmanovič (31-Srb.) 5:7, 2:6, 7:6 (10:8), 7:6 (7:3), 7:6 (11:9)
Zeppieri (It.) - Bublik (Kaz.) 6:0, 4:6, 4:6, 6:3, 7:5
Ruusuvuori (Fin.) - Barrere (Fr.) 6:2, 6:7 (7:9), 5:7, 6:1, 6:4
Rinderknech - Gasquet (oba Fr.) 6:4, 2:6, 6:2, 7:6 (7:4)
Pella (Arg.) - Halys (Fr.) 6:4, 6:7 (7:9), 2:6, 7:6 (7:4), 7:6 (7:4)
Hanfmann (Něm.) - Monteiro (Braz.) 6:3, 7:5, 6:7 (6:8), 6:7 (2:7), 6:4
Monfils (Fr.) - Báez (Arg.) 3:6, 6:3, 7:5, 1:6, 7:5

Čtyřhra - 1. kolo:
Pavlásek, Behar (ČR/Urug.) - Ramos, Zapata (Šp.) 6:1, 7:6 (8:6)

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:

Nosková (ČR) - Koviničová (Č. Hora) 6:3, 2:1 skreč
Curenková (Ukr.) - Krejčíková (13-ČR) 6:2, 6:4,
Wang Sin-jü (Čína) - Bouzková (31-ČR) 6:4, 7:6 (7:5)
Rybakinová (4-Kaz.) - B. Fruhvirtová (ČR) 6:4, 6:2
Šwiateková (1-Pol.) - Bucsaová (Šp.) 6:4, 6:0
Gauffová (6-USA) - Masárová (Šp.) 3:6, 6:1, 6:2
Džábirová (7-Tun.) - Bronzettiová (It.) 6:4, 6:1
Andreescuová (Kan.) - Azarenková (18-Běl.) 2:6, 6:3, 6:4
Parryová (Fr.) - Kalininová (25-Ukr.) 6:2, 6:3
Paoliniová (It.) - Cirsteaová (30-Rum.) 7:5, 2:6, 6:2
Martičová (Chorv.) - Rogersová (32-USA) 3:6, 6:3, 6:2
Andrejevová (Rus.) - Riskeová-Amritrajová (USA) 6:2, 6:1
Petersonová (Švéd.) - Ferrová (Fr.) 6:2, 6:0
Danilovičová (Srb.) - Baindlová (Ukr.) 6:3, 6:2
Dodinová - Janicijevicová (obě Fr.) 0:6, 6:2, 6:1
Grabherová (Rak.) - Rusová (Niz.) 6:2, 6:3
Sorribesová (Šp.) - Burelová (Fr.) 7:6 (7:0), 6:2
Davisová (USA) - Ču Lin (Čína) 6:3, 6:3
Liuová (USA) - In-Albonová (Švýc.) 6:1, 6:4
Navarrová (USA) - Andrejevová (Rus.) 6:2, 3:6, 6:4

Středeční program Roland Garros

(začátky 11:00):

Kurt Philippa Chatriera (11:45): Giorgiová (It.) - Pegulaová (3-USA), Garciaová (5-Fr.) - Blinkovová (Rus.), Alcaraz (1-Šp.) - Daniel (Jap.), Djokovič (3-Srb.) - Fucsovics (Maď.).

Kurt Suzanne Lenglenové: Carballés (Šp.) - Tsitsipas (5-Řec.), Vondroušová (ČR) - Kasatkinová (9-Rus.), Šymanovičová (Běl.) - Sabalenková (2-Běl.), Pouille (Fr.) - Norrie (14-Brit.).

Kurt Simonne Mathieuové: Hunterová (Austr.) - Svitolinová (Ukr.), Wawrinka (Švýc.) - Kokkinakis (Austr.), Moutet (Fr.) - Rubljov (7-Rus.), Jeanjeanová (Fr.) - Avanesjanová (Rus.)

Kurt č. 13, 2. zápas: Muchová (ČR) - Podoroská (Arg.).

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

To byl zvrat. A teď tiramisu. Jak královna Lisa I. usedla na biatlonový trůn

19. března 2024  8:58

Na stránkách italských biatlonistů září sdělení: LISA VITTOZZI, LA NUMERO UNO!!! Devětadvacetiletá...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  8:52

Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...