Češky na BJK Cupu vypadly v semifinále, bitvu s Kanadou ztratily až po čtyřhře

  15:43aktualizováno  22:52
České tenistky si o titul z letošního Billie Jean King Cupu nezahrají. V semifinále podlehly Kanadě 1:2, dramatické utkání rozhodoval až závěrečný debl, v němž neuspěly Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. V Seville prohrály 5:7 a 6:7 s párem Leylah Fernandezová, Gabriela Dabrowská. Jediný český bod získala hned na úvod Krejčíková suverénní výhrou 6:2 a 6:1 nad Marinou Stakusicovou, naopak Markéta Vondroušová padla ve druhém singlu s Fernandezovou 2:6, 6:2 a 3:6.
Markéta Vondroušová opouští kurt po prohraném semifinálovém zápase BJK Cupu v...

Markéta Vondroušová opouští kurt po prohraném semifinálovém zápase BJK Cupu v Seville proti Kanadě. | foto: AP

Svěřenkyně kapitána Petra Pály se tak už pošesté v řadě neprobily do utkání o triumf v týmové soutěži.

Krejčíková, Siniaková vs. Dabrowská, Fernandezová

Podrobná reportáž

Ve skupině v Seville sice vyzrály 3:0 na Švýcarky a 2:1 přemohly Američanky, v sobotním semifinále však nestačily na rozjeté Kanaďanky, které si finále týmové akce vyzkouší poprvé. V neděli v něm vyzvou italské tenistky, které si poradily s výběrem Slovinska.

Kanaďanky se předtím nejdál dostaly do semifinále v roce 1988, kdy je vyřadil výběr Československa. V sobotu proti nim uspěla pouze Krejčíková v úvodním singlovém zápase, naopak ve čtyřhře s parťačkou Siniakovou klíčový bod neuhrály. Úděl české jedničky nezvládla ve třech setech Vondroušová.

„Hrozně mě to za všechny mrzí,“ přiznal kapitán Petr Pála. „Mohli jsme se porvat ve finále, kde bychom měli velkou šanci, je mi líto, že holky se tady zatím dělily o spoustu bodů, ale teď to bohužel nevyšlo.“

Dvojchyba v koncovce? Škoda, jste pořád pod tlakem, líčila Siniaková po vyřazení

V rozhodující čtyřhře si oba páry dlouho držely podání, ani jeden z nich neozvláštňoval střetnutí brejkbolem. Jen Dabrowská občas zahodila jednoduchou smeč do sítě a Siniaková se rozčilovala nad zkaženým míčkem. Naštvaně pak odhodila raketu, když při svém podání předvedla dvojchybu, kterou poslala kanadské duo do brejkového vedení 6:5.

Dabrowská si jen pohlídala servis a nasměrovala svůj tým k zisku první sady a postrčila ho k premiérové finálové účasti.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková během semifinále BJK Cupu v Seville

K ní se Kanaďanky ještě víc přiblížily při podání Siniakové v sedmém gamu druhého dějství. Zajistily si dva brejkboly, druhý za stavu 40:40 proměnily. Češky se ovšem rovněž zvládly vybičovat a hned vzápětí srovnaly na 4:4. Jelikož se žádný z párů už k loupeži servisu nedostal, rozhodoval druhé dějství až tiebreak.

V něm dokázaly Krejčíková se Siniakovou uhrát jen tři body, Kanaďanky se tak mohly po celkové výhře 2:1 nad českým týmem radovat z premiérového postupu do finále v tenisové historii své země.

Vondroušová nezvládla zkrotit Fernandezovou

Češky přitom mohly po dvouhrách slavit vítězství. Po úspěšném vstupu Krejčíkové se reprezentantky pokoušela do boje o titul poslat Vondroušová, v souboji jedniček však nedokázala otočit nepříznivý vývoj.

Vondroušová vs. Fernandezová

Podrobná reportáž

Po hladkém pátečním vítězství nad Američankou Sofií Keninovou, kterou smázla dvakrát 6:1, čelila ambiciózní Fernandezové. Hned v prvním gamu, jenž trval deset minut, promarnila šest brejkbolů a dovolila soupeřce diktovat tempo hry.

V prvním setu tak musela otáčet skóre 0:4, především kvůli 18 vynuceným chybám a útočné hře soupeřky padla 2:6. Ve druhém dějství se zvedla a opanovala ho 6:2, ve třetím však prohrála 3:6.

Vondroušová o konci vítězné série i sporném verdiktu: Špatné rozhodnutí

V rozhodující sadě sice odskočila do brejkového vedení, avšak výhodu si hned vzápětí nechala sebrat a dominantní výkon z druhého setu zahodila. Fernandezová na druhé straně dvorce naopak nastartovala raketu a nenechala se zlomit prohraným druhým setem.

„Hodně mi pomohl vyhraný první set, jsem ráda, že jsem dokázala zvítězit. Česká republika totiž na Billie Jean King Cupu předvádí neskutečné výkony,“ prozradila Kanaďanka v rozhovoru na kurtu.

Česká jednička už od začátku nebyla v herní pohodě.

Markéta Vondroušová se šklebí po zkaženém míčku v semifinále BJK Cupu v Seville proti Kanadě.

Po nevyužitém vedení 40:0 na returnu a dalších třech zpackaných brejkbolech v prvním gamu ztratila koncentraci, začala kazit a Kanaďanku pustila do náskoku 3:0. Frustraci se sice snažila potlačit, jenže místo mazání ztráty rozdíl ještě prohloubila, když zahodila další servis.

Sice i ona uzmula jeden brejk, ten ji ovšem v první sadě nespasil. Po dalším prohraném podání a s ním i ztracené sadě zamířila na krátkou poradu za kapitánem Pálou.

Po ní naskočila do druhého dějství brejkem, který proměnila díky přetaženému míči od Fernandezové. Co Vondroušová kazila v první sadě, napravila ve druhé. Parádně se opřela do podání a s narůstajícími chybami Kanaďanky tentokrát ona odskočila do vedení 4:0.

Leylah Fernandezová se raduje z povedeného úderu v semifinále BJK Cupu v Seville proti Česku.

Češce stačilo, aby si zkušeně pohlídala podání, což ve zbytku setu udělala. Pak ale nezvládla na zlepšený výkon navázat ve třetí sadě, s Fernandezovou tak nakonec padla 2:6, 6:2 a 3:6.

„Ona hrála od začátku skvěle, byla agresivnější, musela jsem najít rytmus a správné údery. Od druhého setu jsme hrály skvělý zápas, ona úžasně bojovala,“ pochválila Vondroušová soupeřku na tiskové konferenci.

Krejčíková singlovou úlohu zvládla

Do úvodního zápasu proti Kanadě nominoval kapitán Pála Krejčíkovou především pro její výkon z pátečního deblu, kde společně se Siniakovou přemohly Američanky a zařídily rozhodující bod ve střetnutí o postup do semifinále.

Krejčíková vs. Stakusicová

Podrobná reportáž

S mladou Stakusicovou si Krejčíková poradila ještě líp, Kanaďanku za hodinu a 23 minut smetla 6:2, 6:1.

„Je to obrovské vítězství, jsem ráda, že se mi to povedlo a snad tu negativní bilanci v týmové soutěži otočím. Soupeřka poslední dobou hrála dobře, čekala jsem náročný zápas. Skvěle podávala, ale já jsem to zvládla,“ radovala se Krejčíková, která si singlové skóre vylepšila na 2:3, po duelu pro kamery ČT Sportu.

Už od prvních výměn mladou soupeřku školila dobře umístěnými údery ven z kurtu, i proto si hned v prvním gamu vybojovala dva brejkboly. Odskočila do vedení 1:0 a Stakusicovou nepouštěla do žádných šancí. A odpovídaly tomu i statistiky, jen v prvním setu nasbírala Kanaďanka jedenáct vynucených chyb, Krejčíkovou přiměla jen ke čtyřem.

Barbora Krejčíková v semifinále BJK Cupu v Seville

Pokud se jí povedlo, opírala se Stakusicová o kvalitní první podání, další údery však v porovnání s o devět let starší Češkou postrádaly razanci. Menší klopýtnutí sice Krejčíková předvedla v šestém gamu, kdy na servisu pustila Kanaďanku do náskoku 30:15 a shody 40:40, brejkbolu však čelit nemusela.

Sama Stakusicové sebrala další podání a po 43 minutách ji v první sadě deklasovala 6:2.

Do druhého dějství vstoupila Krejčíková opět brejkově, na returnu však zabrala i Kanaďanka. Ve druhém gamu si zajistila svůj první brejkbol v zápase a s Češkou se hrdinně přetahovala. Když si šanci na zisk hry vytvořila podruhé, Krejčíková jí pomohla nevynucenou chybou. Těch udělala svěřenkyně Pály celkem 22, Stakusicová o dvě méně.

Barbora Krejčíková po semifinálovém zápase s Kanaďankou Marinou Stakusicovou v BJK Cupu v Seville

Nepříjemnou kaňku však Krejčíková ihned odčinila, dvěma čistými hrami odskočila na 3:1. Nad skleslou Kanaďankou po zbytek setu dominovala, za stavu 5:1 si vypracovala mečbol, který ještě Stakusicová dokázala odvrátit. Další se pokusila zlikvidovat kraťasem, Krejčíková však míček doběhla a chytrým forhendem za síť zápas ukončila.

Její úspěch však byl nakonec jediným důvodem k oslavám v českém týmu.

Ve finále čeká Kanaďanky Itálie

Kanada se v nedělním finále utká s Itálií, která si v prvním sobotním semifinále poradila s výběrem Slovinska 2:0. Úvodní bod zajistila Martina Trevisanová, která zdolala Kaju Juvanovou 7:6 a 6:3, o postupu rozhodla Jasmine Paoliniová triumfem nad Tamarou Zidanšekovou 6:2, 4:6 a 6:3.

Ze Sevilly do Paříže. O olympiádu bude rvačka, chtějí Češky obhajovat medaile?

Italky se probojovaly do finále po deseti letech. V roce 2013 v něm porazily ve starém formátu Rusko a získaly čtvrtý titul. Týmovou soutěž ovládly ještě v letech 2006, 2009 a 2010. Ve finále jsou pošesté, poprvé však v novém formátu, který nese jméno po americké legendě Billie Jean Kingové.

Závěrečný turnaj tenisového BJK Cupu v Seville

Semifinále

Česko - Kanada 1:2
Krejčíková - Stakusicová 6:2, 6:1
Vondroušová
- Fernandezová 2:6, 6:2, 3:6
Krejčíková, Siniaková - Dabrowská, Fernandezová 5:7, 6:7 (3:7)

Itálie - Slovinsko 2:0
Trevisanová - Juvanová 7:6 (8:6), 6:3
Paoliniová - Zidanšeková 6:2, 4:6, 6:3

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...