Začalo Australian Open. Pět českých postupů, zaskvěli se Lehečka a Svrčina

  1:00aktualizováno  12:45
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - První grandslam tenisové sezony Australian Open odstartoval. Do druhého kola ženské dvouhry postoupily Petra Kvitová, Karolína Muchová a Barbora Krejčíková, která v českém derby vyzrála na Sáru Bejlek. Naopak neuspěly Kateřina Siniaková, Marie Bouzková a patnáctiletá Brenda Fruhvirtová. Vynikající výkon předvedli muži. Jiří Lehečka si poradil s favorizovaným Bornou Čoričem, ve třech setech triumfoval i Dalibor Svrčina. Nick Kyrgios den před plánovaným vstupem do turnaje kvůli zranění odstoupil.
Sára Bejlek v prvním kole Australian Open

Sára Bejlek v prvním kole Australian Open | foto: Profimedia.cz

Lehečka 23. nasazeného Chorvata Čoriče od počátku tlačil. V utkání proti papírovému favoritovi nasázel celkem 34 vítězných míčů.

Lehečka vs. Čorič

Reportáž ze zápasu

V nasazeném tempu neustal a po zásluze triumfoval ve třech setech třikrát 6:3. Poprvé v kariéře se tak podívá do druhého kola grandslamu. V něm se střetne s Američanem Christopherem Eubanksem.

Lehečku jako by zdravě vyhecoval první game, ve kterém úspěšně odvracel čtyři brejkboly soupeře.

Australian Open můžete sledovat zdarma díky iDNES Premium

Sportovní nabídka SledovaniTV

V následujících třech hrách pak ztratil pouze tři fiftýny. Napoprvé brejkoval díky vynikající hře na returnu, na 4:0 zvyšoval díky dobře načasovanému přechodu na síť a povedenému prohozu.

Chorvat, který při srpnovém triumfu v Cincinnati porazil mimo jiné Nadala a Tsitsipase, se už v prvním dějství zmohl pouze na korekci.

Ve druhé sadě se Lehečkovi nadále dařilo trefovat vítězné míče. Český tenista uzmul Chorvatovi dvakrát servis a svůj si pohlídal.

Vlna pokračovala i ve třetím setu, ve kterém Lehečka prohozem na čáru sebral soupeři další podání. Výhodu pak už zkušeně udržel a radoval se z první výhry v grandslamové hlavní soutěži v kariéře.

Snový debut Svrčiny

Dvacetiletý Svrčina v Melbourne poprvé uspěl v kvalifikaci na grandslam, načež premiérově slavil i v hlavní soutěži. Proti 62. nasazenému Španělovi Jaumemu Munarovi proměnil sedm z 18 brejkbolů a dokráčel k nečekaně suverénnímu triumfu 6:3, 6:2 a 6:2. Ve druhém kole vyzve 31. nasazeného Japonce Jošihita Nišioku.

Svrčina vs. Munar

Reportáž ze zápasu

Svrčina začal svoji premiéru v Melbourne pomaleji. Hned v úvodu Španělovi nabídl brejkové příležitosti, z nichž druhou Munar využil.

Od té chvíle však na kurtu vládl dvacetiletý rodák z Ostravy. Na svém servisu už v první sadě brejkbol nepřipustil, sám naopak postupně využil tři ze tří.

I ve druhém setu pokračoval hon na Španělovo podání. Nejprve to ani přes čtyři brejkboly Svrčinovi nevyšlo, ve čtvrtém gamu už se však mladík se zářivě žlutou kšiltovkou zaradoval. Český tenista díky trpělivosti dominoval v dlouhých výměnách a po zásluze opanoval i druhou sadu.

Ve třetím setu pokračoval v nastaveném tempu. Díky skvělé práci na síti si ve druhém gamu vytvořil brejkbol, který s pomocí nevynucené chyby Munara využil. Zbytek setu už kontroloval. Napotřetí proměnil mečbol a radoval se z postupu.

Derby podle očekávání

České derby podle očekávání ovládla zkušenější hráčka. Šampionka Roland Garros 2021 Krejčíková přehrála šestnáctiletou debutantku na australském grandslamu Bejlek 6:3 a 6:1. Ve druhém kole se střetne s francouzskou kvalifikantkou Clarou Burelovou.

Krejčíková vs. Bejlek

Reportáž ze zápasu

Zlom zápasu nastal v sedmém gamu první sady. Bejlek v něm dovolila Krejčíkové srovnat na shodu. Loňská čtvrtfinalistka si pak i díky pomoci síťky vytvořila brejkbol, který vytrvalým tlakem proměnila.

Bejlek v první sadě uhrála pouze dva fiftýny proti servisu zkušenější krajanky, v devátém gamu navíc znovu prohrála vlastní podání.

Sára Bejlek v prvním kole Australian Open

I ve druhé sadě Bejlek srážely nevynucené chyby, kterých v utkání nashromáždila 28. Poměrně rychle zaostávala o propastné čtyři gamy.

Následně však zabojovala a vzala Krejčíkové alespoň jeden čestný servis. Dvacátá nasazená hráčka se ale nenechala rozhodit a utkání v pohodě dohrála.

Kvitová letos první kolo zvládla

Letošní Austrálie zatím Kvitové svědčí. Po dvou výhrách na týmovém United Cupu v Sydney a stejném počtu úspěchů na následujícím turnaji v Adelaide vstoupila levoruká Češka úspěšně i do grandslamu v Melbourne.

Kvitová vs. Van Uytvancková

Reportáž ze zápasu

Na kurtu v John Cain Areně porazila Belgičanku Alison Van Uytvanckovou 7:6 a 6:2, přestože zejména v první setu se nadřela.

Obě soupeřky si držely servisy celou sadu, kterou tak musel rozhodnout až tiebreak. V něm už ale měla Kvitová navrch a po hodině hry jej při skóre 7:3 získala.

Potřebné uklidnění se do její hry výrazně promítlo, belgické soupeřce už od té chvíle moc nepovolila a sama diktovala tempo hry. Po loňském vyřazení hned v úvodním kole si tak letos mohla naopak vítězně zajásat.

Servis naslepo i oblíbený kurt Kyrgiose. A proč Kvitovou proklínal Vaněk?

„Za výhru jsem ráda, hodně pro mě znamená. V roce 2019 jsem tu byla ve finále a vrací se mi vzpomínky na zápasy na zdejších velkých kurtech. Oblíbenou australskou kávu si tak za odměnu určitě zasloužím,“ reagovala Kvitová s úsměvem v rozhovoru na kurtu.

Muchová rozdrtila Curenkovou

Jen o pár minut později než Kvitová, zařídila druhý pondělní český postup Muchová.

Muchová vs. Curenková

Reportáž ze zápasu

Los jí do prvního kola přiřkl ukrajinskou kvalifikantku Lesiu Curenkovou, které po oboustranně nervózním úvodu nedala od stavu 2:2 už žádnou šanci. Po zisku prvního setu odskočila precizně hrající Muchová ve druhé sadě do jasného vedení 3:0.

Curenková si už tou dobou stěžovala na nevolnost, během následného ošetřování si nechala i změřit tlak, v zápase ale nakonec pokračovala. Rozjetou Češku však ani pauza nezbrzdila a po jasné výhře 6:2, 6:1 se Muchová v dalším kole utká s Američanku Collinsovou.

„Celé utkání jsem měla pod kontrolou, i když mi moc nešel servis, ale myslím, že ve výměnách jsem byla lepší a přehrávala jsem jí. Věděla jsem, že nemá úplně nejrychlejší podání a dost jsem si věřila na returnu.“

Grandslamový křest Fruhvirtové

Brenda Fruhvirtová při své premiéře na grandslamu nestačila na osmadvacetiletou Bělorusku Aljaksandru Sasnovičovou 5:7 a 2:6.

Fruhvirtová vs. Sasnovičová

Reportáž z utkání.

Nejmladší členka elitní dvoustovky žebříčku WTA přitom začala fantasticky, když hned v prvním gamu soupeřce vzala servis. Běloruska však dvakrát kontrovala. Fruhvirtová čistou hrou ještě srovnala krok, následně však nevyužila tři brejkboly v řadě.

„To byl klíčový moment zápasu. Necítila jsem se v tu
chvíli vůbec dobře ve výměnách a nezahrála jsem to, co jsem chtěla.
Měla jsem nahrané míče a udělala jsem z nich nevynucené chyby. Pak se
ukázalo, jak soupeřka zkušená,“ komentovala Fruhvirtová, která první sadu ztratila na podání ještě před tiebreakem.

Patnáctiletá naděje v utkání zaostávala především na podání a v agresivitě. Sasnovičová spolehlivě proměňovala většinu svých míčků po prvním podání, nasázela navíc celkem 31 vítězných úderů, oproti šesti Češky.

Druhý set se zlomil ve čtvrtém gamu. Fruhvirtová se v něm nejprve z dvou brejkbolů vyprostila kvalitním podáním, následně však Běloruska vytáhla dva vítězné údery, jimiž odskočila. Výhodu pak ještě navýšila a zvítězila.

Bouzková zaostávala

Obtížný los čekal v prvním kole na Bouzkovou. Čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu čelila na kurtu číslo 3 Biance Andreescuové (42.), šampionce US Open 2019.

A Kanaďanka byla od úvodních výměn aktivnější, tlačila Bouzkovou střídavě z forhendu, a především důrazného bekhendu obouruč. Česká tenistka i přes veškerou snahu ztratila úvodní sadu jednoznačně 1:6.

Bouzková vs. Andreescuová

Reportáž ze zápasu

Ve druhém setu se Bouzková držela mnohem déle, za stavu 3:3 měla dokonce nadějné dva brejkboly a šanci jít poprvé do vedení. Kanaďanka však první obtížnou situaci v zápase ustála a drobný náskok udržela až do vítězného konce 6:2, 6:4.

Bouzková nedokázala ani jednou prolomit servis Andreescuové a loňské druhé kolo na Australian Open tak letos nezopakuje.

„Hlavně druhý set mě mrzí. Za stavu 3:3 jsem měla největší šanci to otočit, ale při dvou brejkbolech jsem nejdřív zkazila return a pak jsem zahrála pasivněji, než jsem měla. Byl to určitě nejlepší zápas, jaký jsem letos odehrála, z téhle stránky to beru pozitivně,“ hodnotila.

Siniaková nestačila na Gauffovou

Těžká protivnice stála v cestě Siniakové, která zahajovala program letošního Australian Open na centrálním dvorci v Rod Laver Areně proti sedmé nasazené Cori Gauffové.

Favorizovaná Američanka, která před týdnem vyhrála turnaj v Aucklandu, v prvním setu dominovala 6:1. Siniaková se vrátila do hry až ve druhé sadě, když po svém úvodním brejku v zápase dokonce vedla 4:2.

Siniaková vs. Gauffová

Reportáž ze zápasu

Výhodu ale při svém následném podání nepotvrdila a Gauffová pak po třech vyhraných gamech v řadě podávala za stavu 6:1, 5:4 na postup.

Česká hráčka ještě zkusila závěrečný nápor a odvrátila hned šest mečbolů, na sedmý už ale po více než desetiminutovém boji nedosáhla.

Kateřina Siniaková v prvním kole Australian Open

„Ve druhém setu jsem měla šanci, ale proti takovým hráčkám je už většinou pozdě, když začnete hrát dobře až ve druhém setu. Pár míčů mě tam dost mrzelo, cítila jsem, že jsem lepší. Kdybych potvrdila brejk, mohlo se to vyvíjet jinak. Opravdu mě mrzí, že jsem nepředvedla to, co jsem mohla.“ svěřila se česká hráčka.

Na úvodním grandslamu sezony tak Siniaková v Melbourne skončila v singlu popáté v řadě v řadě hned v prvním kole. S Barborou Krejčíkovou ale bude ještě obhajovat titul ve čtyřhře.

Nadal postupuje, Kyrgios odstoupil

Obhájce titulu Rafael Nadal v prvním kole porazil 7:5, 2:6, 6:4 a 6:1 Jacka Drapera z Velké Británie. Dalším soupeřem španělského tenisty bude Američan Mackenzie McDonald.

Druhý hráč světa v úvodním vystoupení v Melbourne příliš nepřesvědčil. Jednadvacetiletý Draper mu byl dlouho vyrovnaným soupeřem, ale zápas mu zkomplikovaly bolesti nohou.

Španěl Rafael Nadal slaví postup do druhého kola Australian Open.

Šestatřicetiletý Nadal i díky tomu po ztrátě podání v začátku čtvrtého setu rozhodl o postupu ziskem šesti gamů za sebou. Vítěz rekordních 22 grandslamů porazil Drapera za tři hodiny a 43 minut.

Nick Kyrgios den před vstupem do turnaje odstoupil. Domácího obhájce titulu ve čtyřhře nepustí do hry natržený meniskus. Navíc musí na operaci.

„Nebylo to lehké rozhodnutí, je to jeden z nejdůležitějších turnajů v mojí kariéře,“ citovala agentura AP Kyrgiose. Jednadvacátý hráč světa byl v Melbourne největší domácí nadějí na titul, který australští hráči naposledy získali v roce 1976.

Zklamaný Nick Kyrgios oznamuje, že se kvůli zranění nezúčastní domácího grandslamu Australian Open.

„Posledních pět nocí jsem se kvůli tomu moc nevyspal, jak to bolelo. Dělalo mi to problémy při podání a navíc se to zhoršovalo, takže jsem se rozhodl toho zbavit,“ řekl Kyrgios, který by se po artroskopické operaci měl vrátit v březnu v Indian Wells.

Sedmadvacetiletý Kyrgios měl v prvním kole nastoupit proti Romanu Safiullinovi z Ruska. Jeho nejlepším výsledkem na Australian Open ve dvouhře je čtvrtfinále z roku 2015. Na grandslamech pak finále loňského Wimbledonu.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Lehečka (ČR) - Čorič (21-Chorv.) 6:3, 6:3, 6:3
Svrčina (ČR) - Munar (Šp.) 6:3, 6:2, 6:2
Nadal (1-Šp.) - Draper (Brit.) 7:5, 2:6, 6:4, 6:1
Tsitsipas (3-Řec.) - Halys (Fr.) 6:3, 6:4, 7:6 (8:6)
Auger-Aliassime (6-Kan.) - Pospisil (Kan.) 1:6, 7:6 (7:4), 7:6 (7:3), 6:3
Medveděv (7-Rus.) - Giron (USA) 6:0, 6:1, 6:2
Hurkacz (10-Pol.) - Martínez (Šp.) 7:6 (7:1), 6:2, 6:2
Norrie (11-Brit.) - Van Assche (Fr.) 7:6 (7:3), 6:0, 6:3
Sinner (15-It.) - Edmund (Brit.) 6:4, 6:0, 6:2
Tiafoe (16-USA) - Altmaier (Něm.) 6:3, 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (8:6)
Harris (JAR) - Musetti (17-It.) 6:4, 6:1, 6:7 (0:7), 2:6, 7:6 (10:4)
Chačanov (18-Rus.) - Zapata (Šp.) 7:6 (7:3), 6:2, 6:0
Shapovalov (20-Kan.) - Lajovič (Srb.) 6:4, 4:6, 6:4, 6:1
F. Cerúndolo (28-Arg.) - Pella (Arg.) 6:4, 6:4, 6:3
Korda (29-USA) - Garín (Chile) 6:4, 1:6, 6:3, 6:2
Nišioka (31-Jap.) - Ymer (Švéd.) 6:4, 6:2, 7:5
Van de Zandschulp (32-Niz.) - Ivaška (Běl.) 6:3, 3:6, 7:5, 6:3
Watanuki (Jap.) - Rinderknech (Fr.) 6:3, 6:3, 6:2
Etcheverry (Arg.) - Barrére (Fr.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4
Griekspoor (Niz.) - Kotov (Rus.) 6:3, 7:6 (7:3), 6:3
Šang Ťün-čcheng (Čína) - Otte (Něm.) 6:2, 6:4, 6:7 (2:7), 7:5
Daniel (Jap.) - Escobedo (USA) 7:5, 6:2, 3:6, 6:3
McDonald - Nakashima (oba USA) 7:6 (7:5), 7:6 (7:1), 1:6, 6:7 (10:12), 6:4
Kubler (Austr.) - Báez (Arg.) 6:4, 6:4, 6:4
Sonego (It.) - Borges (Portug.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:7 (6:8), 6:1
Eubanks (USA) - Kwon Sun-u (Korea) 6:3, 6:7 (1:7), 6:3, 4:6, 6:4
Millman (Austr.) - Hüsler (Švýc.) 6:7 (8:10), 7:5, 6:7 (2:7), 6:2, 6:3
Fucsovics (Maď.) - Coría (Arg.) 4:6, 7:5, 2:6, 7:6 (8:6), 6:2
Molčan (SR) - Wawrinka (Švýc.) 6:7 (3:7), 6:3, 1:6, 7:6 (7:2), 6:4
Hijikata (Austr.) - Hanfmann (Něm.) 4:6, 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:3
Lestienne (Fr.) - Monteiro (Braz.) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3
Moutet (Fr.) - Wu I-ping (Čína) 6:4, 5:7, 6:2, 4:6, 7:5

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (15-ČR) - Van Uytvancková (Belg.) 7:6 (7:3), 6:2
Muchová (ČR) - Curenková (Ukr.) 6:2, 6:1
Gauffová (7-USA) - Siniaková (ČR) 6:1, 6:4
Andreescuová (Kan.) - Bouzková (25-ČR) 6:2, 6:4
Krejčíková (20-ČR) - Bejlek (ČR) 6:3, 6:1
Sasnovičová (Běl.) - B. Fruhvirtová (ČR) 7:5, 6:2
Šwiateková (1-Pol.) - Niemeierová (Něm.) 6:4, 7:5
Pegualová (3-USA) - Cristianová (Rum.) 6:0, 6:1
Sakkariová (6-Řec.) - Jüan Jüe (Čína) 6:1, 6:4
Keysová (10-USA) - Blinkovová (Rus.) 6:4, 3:6, 6:2
Collinsová (13-USA) - Kalinská (Rus.) 7:5, 5:7, 6:4
Ostapenková (17-Lot.) - Jastremská (Ukr.) 6:4, 6:2
Rybakinová (22-Kaz.) - Cocciarettová (It.) 7:5, 6:3
Azarenková (24-Běl.) - Keninová (USA) 6:4, 7:6 (7:3)
Kosťuková (Ukr.) - Anisimovová (28-USA) 6:3, 6:4
Čeng Čchin-wen (29-Čína) - Gálfiová (Maď.) 6:0, 6:2
Teichmannová (32-Švýc.) - Dartová (Brit.) 7:5, 6:1
Raducanuová (Brit.) - Korpatschová (Něm.) 6:3, 6:2
Buscaová (Šp.) - Lysová (Něm.) 2:6, 6:0, 6:2
Gadecká (Austr.) - P. Kuděrmetovová (Rus.) 7:5, 6:1
Šnajderová (Rus.) - Kučová (SR) 7:6 (8:6), 7:5
Burelová (Fr.) - Gibsonová (Austr.) 6:3, 6:4
Peraová (USA) - Učijimaová (Jap.) 2:6, 6:3, 6:1
Bondárová (Maď.) - Bogdanová (Rum.) 6:2, 2:6, 6:3
Baindlová (Ukr.) - Rachimovová (Rus.) 7:5, 6:7 (8:10), 6:1
Osoriová (Kol.) - Udvardyová (Maď.) 6:4, 6:1
McNallyová (USA) - Pigossiová (Braz.) 7:5, 6:1
Podoroská (Arg.) - Jeanjeanová (Fr.) 6:0, 6:3
Ču Lin (Čína) - Marinová (Kan.) 6:2, 6:4
Juvanová (Slovin.) - Janicijevicová (Fr.) 7:5, 6:1
Kalininová (Ukr.) - Vandevewegheová (USA) 6:3, 6:1
Wang Sin-jü (Čína) - Hunterová (Austr.) 7:6 (7:2), 6:4

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...