Epické finále Australian Open. Nadal smazal ztrátu a slaví jedenadvacátý titul

  • 880
Byla to bitva. Pět setů. Více než pět hodin na kurtu. Španěl Rafael Nadal prohrával už 0:2, jenže proti Rusovi Daniilu Medveděvovi předvedl parádní obrat a po setech 2:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:4, 7:5 ovládl Australian Open. Z grandslamových turnajů tak má už jedenadvacátý titul.

Tolik prvenství nemá nikdo jiný. Španěl se odpoutal od svých konkurentů Srba Novaka Djokoviče a Švýcara Rogera Federera a osamostatnil se na čele historické tabulky.

Z Australian Open má tituly dva (2009, 2022), z Wimbledonu rovněž dva (2008, 2010), z US Open čtyři (2010, 2013, 2017, 2019) a z Roland Garros třináct (2005-2008, 2010-2014, 2017-2020).

ONLINE

Zápas jsme sledovali podrobně

„Před měsícem a půl jsem nevěděl, jestli budu moci ještě znovu hrát. Bezpochyby je tohle jeden z nejemotivnějších měsíců v mé tenisové kariéře. Ta obrovská podpora, jaké se mi v posledních třech týdnech dostalo, zůstane v mém srdci po zbytek života,“ rozplýval se Nadal při slavnostním ceremoniálu.

Že už tak obdivuhodnou sbírku rozšíří ve finále Australian Open, přitom zprvu nic nenasvědčovalo.

Přešťastný Nadal: Největší comeback kariéry, titul je nečekaný a emotivní

Medveděv hrál ze začátku lépe, vyhrál první dva sety a ve třetím měl za stavu 3:2 tři brejkboly. Nadal se však skvělým způsobem vrátil a srovnal.

A když si po pěti hodinách a 24 minutách vypracoval v pátém setu mečbol, náběhem na síť a následným volejem nedal Rusovi šanci.

Skvělý úvod Medveděva

Medveděv na Nadala v prvním setu vlétl. Skvělým pohybem se bránil útokům španělského soka a sám hledal příležitosti, kdy by mohl zaútočit.

A že jich měl možná víc, než čekal.

Nadal v úvodním dějství nebyl v pohodě. Trápil se přes první servis, nestíhal, tekl z něj pot. „Co mám hrát?“ jakoby říkal jeho výraz, když Rus zas a znovu vykryl jeho tvrdý úder a on chyboval.

To Medveděv hrál v klidu, trpělivě a dařilo se mu jak na returnu, tak i na podání. Úspěšnost prvního servisu měl v úvodní sadě 82 procent a získal po něm patnáct z osmnácti fiftýnů.

Nebylo proto divu, když si Španěl za celý první set nevypracoval ani jeden brejkbol. Sám musel naopak čelit čtyřem možnostem Rusa na prolomení servisu, z nichž dvě neodvrátil.

Medveděv Nadala brejkl na 3:2, poté na 5:2 a za 42 minut se mohl radovat ze zisku úvodního dějství.

Španěl Rafael Nadal během finále Australian Open.

Pokud chtěl Španěl uspět, musel na své hře něco změnit. To si moc dobře uvědomoval. Do druhého setu proto vstoupil s pestřejší hrou a několikrát místo razantního úderu od základní čáry zvolil kraťas.

Což se mu vyplácelo.

Španěl za bouřlivých ovací publika dvakrát Rusa brejkl a za stavu 5:3 měl při svém podání dokonce setbol. Medveděv však zabojoval, předvedl několik úchvatných zásahů a dovedl druhý set do tiebreaku.

I v něm měl Španěl zprvu navrch a prolomil soupeři podání. Ruský tenista se ale znovu vzchopil a postupně vývoj zkrácené hry otočil. Za stavu 6:5 si vybojoval setbol, jenž bekhendovým prohozem proměnil.

Nadalova otočka

Diváci na Medveděva bučeli a pískali. Každý Nadalův fiftýn naopak ocenili jásotem. A ve třetím setu jejich burácení nabralo na síle.

Španěl se za stavu 2:3 vymanil ze tří brejkbolů a poté při skóre 4:4 uspěl na returnu. Čistou hrou následně dějství dopodával a snížil na 1:2.

A jen u snížení nezůstal.

Medveděv, dříve naprosto jistý, začal více kazit. Ne, o krizi nemohla být řeč, stále si držel vysokou úroveň. Jenže kolikrát dobře rozehrál výměnu, naběhl na síť a místo finálního úderu balonek pokazil?

Rus Daniil Medveděv během finále Australian Open.

Rus byl nalomený i psychicky. Diváci, kteří několikrát vykřikli i do výměny, ho rozladili. „To nemůžete zasáhnout? Musíte to neustále opakovat!“ nabádal umpirového rozhodčího, aby klidnil dav.

Nadal se naopak dostal do laufu. Nerozhodilo ho, když nedokázal při svém podání potvrdit pracně vybojovaný brejk a hned v následující hře soka brejk znovu.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Tentokrát už Španěl prolomený servis při svém podání potvrdil a ujal se vedení 4:2. A to už nepustil.

Po čtyřech odehraných setech tak byl stav vyrovnaný. A už tak předlouhý, více než čtyřhodinový duel ještě ani zdaleka nekončil.

I rozhodující sada nabídla urputný boj. Světový tenis z obou stran. Nadal za stavu 2:2 soka brejkl a v následném gamu, jenž nabídl celkem 18 výměn a tři brejkboly, udržel své podání.

Pohled z hlediště na finále Australian Open mezi Rafaelem Nadalem a Daniilem Medveděvem.

Že by učinil definitivní tečku?

Kdepak.

Nadal už byl dva fiftýny od zisku zápasu: vedl 5:4, měl podání, stav byl 30:30. Místo mečbolu však Medveděvovi dovolil brejkbol, kterým Rus posléze srovnal.

Jako tolikrát v tomto zápasu ale Nadal ukázal obrovskou odolnost. Promarněná šance ho nijak nerozhodila a brejk soupeřovi ihned oplatil. Znovu tak podával na ukončení střetnutí a tentokrát se už nemýlil. Koncovku rozhodující sady ovládl 7:5.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open

Muži:

Dvouhra - finále:
Nadal (6-Šp.) - Medveděv (2-Rus.) 2:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:4, 7:5.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga