Ženské zlato putuje do Běloruska

P l o u a y (F r a n c i e ) - Silniční závod žen na mistrovství světa ve francouzském Plouay vyhrála po sólové jízdě Zinajda Stahurská z Běloruska, která se nejlépe vypořádala s deštivým počasím i s kluzkým povrchem trati a zaskočila všechny favoritky. Dosud nepříliš známá cyklistka dokončila závod dlouhý 127,4 kilometru v čase 1:00,28 hodiny před Chantal Beltmanovou z Nizozemska a Švédkou Lindbergovou.

Stahurská se odhodlala k úniku v pátém z devíti kol spolu s Elisabeth  Chevanneovou-Brunelovou z Francie. Ta však vysokému tempu nestačila a pozdější vítězka tak absolvovala únik dlouhý 60 kilometrů sama. Jedna z favoritek, veteránka Jeannie Longová z Francie, která usilovala o svůj třináctý titul mistryně světa v kariéře, v nepřízni počasí nevydržela a vzdala dvě kola před cílem. Vítězka středeční časovky, Američanka Mari Holdenová, odstoupila po hromadném pádu krátce po startu.

Celkové pořadí (127,4 km):
1. Stahurská (Běl.) 1:17:39 hod., 2. Beltmanová (Niz.) -1:27, 3. Lindbergová, 4. Ljungskogová (obě Švéd.), 5. Melchersová (Niz.), 6. Symingtonová (Brit.), 7.  Demetová-Barryová (USA), 8. Stensvoldová (Nor.), 9. Chevanneová-Brunelová (Fr.), 10. Stajkinová (Ukr.) všechny -1:50.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž