Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Železný muž děkuje i ekonomii

  23:21
P r a h a - Je triatlonista Petr Vabroušek vrcholový sportovec, nebo šílenec? Jak sám sebe vidí tenhle železný muž z Dukly Praha, který hravě zvládá v jednom zápřahu 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů cyklistiky a maratonský běh, což obnáší porci nepřetržité dřiny delší, než je obvyklá pracovní doba? Osobně vše dokázal zatím nejrychleji v českém rekordu za osm hodin a čtyři minuty, přičemž světový rekord má hodnotu 7:51. Cílový limit pro získání titulu železný muž je sedmnáct hodin.
Další materiály k tématu sportovci a extrémní výkony najdete v pátečním vydání MF DNES

Spousta lidí vás vnímá jako šílence. Proč to děláte?
Baví mě to, živí mě to, podívám se do  světa. A kdo si to někdy zkusil, propadl tomu. Většina lidí se do toho pouští ve snaze něco  si dokázat. A kdo závod za sedmnáct hodin zvládne už jen dokončit, sám sobě sděluje, co  dokáže. Je to velká výzva.

Jak se vůbec na ironmana trénuje?
Asi je nereálné připravovat se v jeden den nepřetržitě  třeba jedenáct hodin? To opravdu nejde, i když existují lidé, kteří trénují třeba osm hodin  denně. Ale já tvrdím, že to není nezbytné. Podstatnější je rozvrhnout si správně trénink v  roce získat zkušenosti.

V dnešní době, kdy sláva a příjmy sportovců rostou s jejich slávou pod vlajkou s pěti kruhy, vás olympiáda neláká?
Ne, vůbec. Dostat se na olympiádu by znamenalo strávit během čtyř let  aspoň polovinu každého roku v zahraničí při různých kvalifikačních závodech Světového  poháru, a to já si kvůli rodině nemohu dovolit. Jsem rád, že mě živí něco, co mně dovoluje  být hodně s rodinou.

Čím je neolympijský dlouhý triatlon přitažlivý pro sponzory?
Ironman je značka  nevyčíslitelné hodnoty. Seriál se skládá z řádově deseti kvalifikačních závodů a finále na  Havaji. O tento podnik se každoročně uchází asi sedmdesát tisíc lidí. Startovní čísla bývají  rok předem vyprodaná, a tak další desetitisíce jezdí závody, které nejsou součástí  oficiálního Ironmana. Je to obrovský trh. Vybavení pro jednoho závodníka přijde od neoprenů přes kolo a příslušenství až po maratonky  na statisíce. A když člověk vyhraje nějakého Ironmana, okamžitě se soustředí pozornost na  to, v čem plave, na čem jezdí, v jakých botách běhá i co jí a pije.

Tak dlouhá souvislá zátěž, jakou vy absolvujete, snad ani nemůže být jen záležitostí kondice. Jaké jsou vaše psychické berličky?
Žádné východní filozofie v tom nejsou, i když je  to velmi přemýšlivý sport. Například je důležité hned po plavání zahájit stravovací a pitný  režim a neustále hlídat, co všechno člověk může do sebe dostat, aby to nebylo málo, ale  přitom vše zužitkoval a nezahltil se, aby nezkolaboval trávicí systém. Rozhoduji se podle zkušeností, rad odborníků i literatury. Ale bez fyzičky to nejde. Já jsem  jinak extrémně líný člověk, to mi pomáhá dojíždět do cíle bez kolapsu a nemusím dostávat  kapačky jako spousta soupeřů. Možná bych mohl mít i lepší výsledky, ale v životě nehraje  hlavní roli, co dosáhnu ve sportu. Když čtyři až šest hodin denně trénuju, je to ideální.  Neuteče mi, jak syn vyrůstá. A co já vím, třeba mi ta domácí pohoda pomáhá i v závodech. Ale kdybych místo toho chodil do  byznysu, asi by mě syn ani neznal. A na budování kariéry budu mít spoustu času později, do  hrobu se ještě nechystám.

Má v triatlonu smysl doping?
Já bych velmi uvítal zavedení krevních testů, protože EPO je  podle mě jediný doping, který by měl v triatlonu význam. Ale jsem snílek, spíš věřím, že je  to čisté. Na dopingové kontroly se chodí často, já byl loni sedmkrát.

Jak bojujete s krizí na trati?
Na to neexistuje univerzální recept. Vždy je třeba zapojit  zase hlavu. Neustále musím myslet na frekvenci šlapání na kole, kroků při běhu, srdečního  tepu a umět si poradit s každým problémem. Pokud selže stravovací a pitný režim, vydržet  nějaký čas makat takříkajíc naprázdno, než doplním živiny. Když jsem ulomil hrazdu na  řídítkách, za pomoci ručníku a izolepy jsem si udělal provizorní opěrku a ještě dojel druhý.  Hlavní je ničemu nepodlehnout, umět používat hlavu i ve chvíli, kdy máte šest hodin dřiny za  sebou a třeba ještě tři před sebou.

Hraje vzdělání roli pro úspěch v triatlonu?
Vystudoval jsem sice dvě ekonomické školy, ale  nepřikládal bych tomu zvláštní význam. Faktem přesto je, že v triatlonu se mi daří úspěšně  uplatňovat spoustu ekonomických zákonů. To, co se aplikuje na efektivitu ve firmě, funguje  stejně v závodě a občas i v tréninku. A velký význam přikládám zkušenostem. Proto radši  závodím, než trénuji.

Je ze tří sportovních odvětví, která sdružuje triatlon, některé důležitější více a jiné méně?
V dlouhém triatlonu stále rozhoduje, kdo zvládá nejlépe všechny tři disciplíny  dohromady, zatímco olympijský krátký triatlon se změnil v běžecký souboj dobrých plavců.

Která ze tři disciplín bývá nejnepříjemnější?
Běh. Přece jen v plavání je závodník ještě  relativně odpočatý a na kole jde o to přetrpět nejdelší část závodu, kde se dá dobře  občerstvovat a při problému třeba se svalem se protáhnout, přitom kolo jede setrvačně dál.  Při běhu se špatně jí i pije a jakýkoli problém vás zastaví. Běh bývá opravdu těžké utrpení.

PETR VABROUŠEK
Sedmadvacetiletý bývalý veslař, jehož o dva roky  mladší bratr Michal se loni stal mistrem světa ve veslování, je nejúspěšnějším českým  reprezentantem v dlouhém čili neolympijském triatlonu. Nejslavnější podnik svého druhu,  havajský Ironman, se mu sice nedaří, přesto v roce 2000 vyhrál tři světové závody v  Jihoafrické republice, v Jižní Koreji a v Nizozemsku.

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Euro 2024: Los skupin, program zápasů, postupový klíč, stadiony

10. června 2024  16:31

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy 2024 v Německu střetnou s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejový trik, jak obejít DPH. Proč svaz kvůli lístkům na MS založil novou firmu

12. června 2024

Premium Organizátoři letošního světového šampionátu v Česku mohou být nadmíru spokojeni. Hokejové...

Ústí našlo náhradu za strůjce stříbrného zázraku Šotnara, přichází Reimer

14. června 2024  12:40

Éra po Janu Šotnarovi, nejúspěšnějším trenérovi v dějinách ústeckého basketbalu, bude spjatá s...

EURO 2024 ONLINE: Šampionát startuje. Fanoušci na českém tréninku, dočkali se podpisů

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  14.6 12:17

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se pomalu rozjíždí. Zahájeno bude zápasem domácího Německa se...

Moje Florida. Lener o Kovarčíkově vizi, úlevách pro Bureho i ruském Haškovi

14. června 2024

Premium Tolik vzpomínek! Takových zážitků... Slavomíru Lenerovi se nyní tak trochu propojuje minulost se...

Skinnerova minela nastartovala Floridu. Zvládneme se z toho dostat, říká

14. června 2024  11:38

Situace vypadala nevinně. Nahozený kotouč zamířil podél mantinelu až za branku Stuarta Skinnera....

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...