Železný muž děkuje i ekonomii

P r a h a - Je triatlonista Petr Vabroušek vrcholový sportovec, nebo šílenec? Jak sám sebe vidí tenhle železný muž z Dukly Praha, který hravě zvládá v jednom zápřahu 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů cyklistiky a maratonský běh, což obnáší porci nepřetržité dřiny delší, než je obvyklá pracovní doba? Osobně vše dokázal zatím nejrychleji v českém rekordu za osm hodin a čtyři minuty, přičemž světový rekord má hodnotu 7:51. Cílový limit pro získání titulu železný muž je sedmnáct hodin.
Další materiály k tématu sportovci a extrémní výkony najdete v pátečním vydání MF DNES

Spousta lidí vás vnímá jako šílence. Proč to děláte?
Baví mě to, živí mě to, podívám se do  světa. A kdo si to někdy zkusil, propadl tomu. Většina lidí se do toho pouští ve snaze něco  si dokázat. A kdo závod za sedmnáct hodin zvládne už jen dokončit, sám sobě sděluje, co  dokáže. Je to velká výzva.

Jak se vůbec na ironmana trénuje?
Asi je nereálné připravovat se v jeden den nepřetržitě  třeba jedenáct hodin? To opravdu nejde, i když existují lidé, kteří trénují třeba osm hodin  denně. Ale já tvrdím, že to není nezbytné. Podstatnější je rozvrhnout si správně trénink v  roce získat zkušenosti.

V dnešní době, kdy sláva a příjmy sportovců rostou s jejich slávou pod vlajkou s pěti kruhy, vás olympiáda neláká?
Ne, vůbec. Dostat se na olympiádu by znamenalo strávit během čtyř let  aspoň polovinu každého roku v zahraničí při různých kvalifikačních závodech Světového  poháru, a to já si kvůli rodině nemohu dovolit. Jsem rád, že mě živí něco, co mně dovoluje  být hodně s rodinou.

Čím je neolympijský dlouhý triatlon přitažlivý pro sponzory?
Ironman je značka  nevyčíslitelné hodnoty. Seriál se skládá z řádově deseti kvalifikačních závodů a finále na  Havaji. O tento podnik se každoročně uchází asi sedmdesát tisíc lidí. Startovní čísla bývají  rok předem vyprodaná, a tak další desetitisíce jezdí závody, které nejsou součástí  oficiálního Ironmana. Je to obrovský trh. Vybavení pro jednoho závodníka přijde od neoprenů přes kolo a příslušenství až po maratonky  na statisíce. A když člověk vyhraje nějakého Ironmana, okamžitě se soustředí pozornost na  to, v čem plave, na čem jezdí, v jakých botách běhá i co jí a pije.

Tak dlouhá souvislá zátěž, jakou vy absolvujete, snad ani nemůže být jen záležitostí kondice. Jaké jsou vaše psychické berličky?
Žádné východní filozofie v tom nejsou, i když je  to velmi přemýšlivý sport. Například je důležité hned po plavání zahájit stravovací a pitný  režim a neustále hlídat, co všechno člověk může do sebe dostat, aby to nebylo málo, ale  přitom vše zužitkoval a nezahltil se, aby nezkolaboval trávicí systém. Rozhoduji se podle zkušeností, rad odborníků i literatury. Ale bez fyzičky to nejde. Já jsem  jinak extrémně líný člověk, to mi pomáhá dojíždět do cíle bez kolapsu a nemusím dostávat  kapačky jako spousta soupeřů. Možná bych mohl mít i lepší výsledky, ale v životě nehraje  hlavní roli, co dosáhnu ve sportu. Když čtyři až šest hodin denně trénuju, je to ideální.  Neuteče mi, jak syn vyrůstá. A co já vím, třeba mi ta domácí pohoda pomáhá i v závodech. Ale kdybych místo toho chodil do  byznysu, asi by mě syn ani neznal. A na budování kariéry budu mít spoustu času později, do  hrobu se ještě nechystám.

Má v triatlonu smysl doping?
Já bych velmi uvítal zavedení krevních testů, protože EPO je  podle mě jediný doping, který by měl v triatlonu význam. Ale jsem snílek, spíš věřím, že je  to čisté. Na dopingové kontroly se chodí často, já byl loni sedmkrát.

Jak bojujete s krizí na trati?
Na to neexistuje univerzální recept. Vždy je třeba zapojit  zase hlavu. Neustále musím myslet na frekvenci šlapání na kole, kroků při běhu, srdečního  tepu a umět si poradit s každým problémem. Pokud selže stravovací a pitný režim, vydržet  nějaký čas makat takříkajíc naprázdno, než doplním živiny. Když jsem ulomil hrazdu na  řídítkách, za pomoci ručníku a izolepy jsem si udělal provizorní opěrku a ještě dojel druhý.  Hlavní je ničemu nepodlehnout, umět používat hlavu i ve chvíli, kdy máte šest hodin dřiny za  sebou a třeba ještě tři před sebou.

Hraje vzdělání roli pro úspěch v triatlonu?
Vystudoval jsem sice dvě ekonomické školy, ale  nepřikládal bych tomu zvláštní význam. Faktem přesto je, že v triatlonu se mi daří úspěšně  uplatňovat spoustu ekonomických zákonů. To, co se aplikuje na efektivitu ve firmě, funguje  stejně v závodě a občas i v tréninku. A velký význam přikládám zkušenostem. Proto radši  závodím, než trénuji.

Je ze tří sportovních odvětví, která sdružuje triatlon, některé důležitější více a jiné méně?
V dlouhém triatlonu stále rozhoduje, kdo zvládá nejlépe všechny tři disciplíny  dohromady, zatímco olympijský krátký triatlon se změnil v běžecký souboj dobrých plavců.

Která ze tři disciplín bývá nejnepříjemnější?
Běh. Přece jen v plavání je závodník ještě  relativně odpočatý a na kole jde o to přetrpět nejdelší část závodu, kde se dá dobře  občerstvovat a při problému třeba se svalem se protáhnout, přitom kolo jede setrvačně dál.  Při běhu se špatně jí i pije a jakýkoli problém vás zastaví. Běh bývá opravdu těžké utrpení.

PETR VABROUŠEK
Sedmadvacetiletý bývalý veslař, jehož o dva roky  mladší bratr Michal se loni stal mistrem světa ve veslování, je nejúspěšnějším českým  reprezentantem v dlouhém čili neolympijském triatlonu. Nejslavnější podnik svého druhu,  havajský Ironman, se mu sice nedaří, přesto v roce 2000 vyhrál tři světové závody v  Jihoafrické republice, v Jižní Koreji a v Nizozemsku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž