Věřím, že se můžu na ledu porvat s kýmkoliv a že si medaili mohu odvézt, říká Tomáš Verner.

Věřím, že se můžu na ledu porvat s kýmkoliv a že si medaili mohu odvézt, říká Tomáš Verner. | foto: AP, ČTK

Začíná šampionát krasobruslařů. Verner je mužem v pozadí, ale myslí na medaili

  • 2
V proslulém Staples Centru v Los Angeles nejsou nyní doma hokejisté, ani basketbalisté. Tento týden halu opanovali krasobruslaři, dnes zde začíná jejich světový šampionát. Pro Tomáš Vernera je závodem, v němž se míní vrátit mezi absolutní elitu.

Vyhraje Francouz Joubert? Objev sezony Kanaďan Chan? Či snad někdo z Američanů? Nebo Japonec? Když pročítáte zprávy světových agentur, Vernerovo jméno mezi největšími favority mistrovství neuvádějí. Ale právě v tom spočívá výhoda českého krasobruslaře.

"Na zlato může jet až osm lidí," říká. "Bude záležet na tom, komu se jak závod povede. Navíc jde o poslední podnik sezony. Ukáže se, komu zbylo dost sil."

Se svým letošním bodovým maximem 222,94 bodu je v pořadí favoritů až sedmý. Protrpěl si psychické selhání ve volných jízdách na loňském mistrovství světa v Göteborgu i na letošním mistrovství Evropy v Helsinkách.

Tlak, který tyto dva závody doprovázel, na něj však tentokrát nedopadá. Největší pozornost je soustředěna na jiné. Verner je nyní mužem v pozadí. Takovou roli od roku 2006 nepoznal.

"Pro mě je hlavní, abych se vrátil tam, kam patřím. Zatím se mi letos nepodařilo zajet optimálně oba programy, a to bych chtěl změnit. Věřím, že se můžu na ledu porvat s kýmkoliv a že si medaili mohu odvézt," dodává si odvahy.

Program MS

(v českém čase)

Dnes:
21.00 povinné tance

Středa:
3.00 krátký program sportovních dvojic
17.00 a 21.30 krátký program mužů (slabší a silnější skupina)

Čtvrtek:
2.55 volné jízdy sportovních dvojic
20.30 originální tance

Pátek:
1.35 volné jízdy mužů
16.45 a 21.25 krátký program žen (slabší a silnější skupina)

Sobota:
2.30 volné tance
24.00 volné jízdy žen

Neděle:
22.00 exhibice

Po kolapsu v Helsinkách, kde ve volné jízdě klesl z 2. na 6. místo, změnil v Oberstdorfu tréninkovou strategii. Den co den absolvoval v tréninku kompletní volnou jízdu i krátký program, se všemi prvky. Tak otužoval svoji psychiku.

"Nebyly to vždycky perfektní jízdy, ale velkých chyb jsem se nedopouštěl, maximálně tak jedné, nebo dvou malých. V Los Angeles by mi takové výkony přinesly dost slušné body. Ani se čtverákem jsem neměl zásadní problém."

Francouz Brian Joubert plánuje na šampionátu unikát, hned tři čtverné skoky ve volné jízdě. "V nich je budoucnost našeho sportu," říká Joubert, který však nemá za sebou tak oslnivou sezonu jako v roce 2007.

Tehdy vyhrál, co se dalo, a na závodech zvládl 17 z 19 pokusů o čtverné skoky. Od té doby se spíše trápil. "Ale když máte problémy, víc vás to posílí," podotkl. "Sezona 2007 mi připadala tak jednoduchá. V letech následujících jsem se víc naučil."

Letošnímu bodovému žebříčku vévodí Kanaďan Patrick Chan. Osmnáctiletý objev sezony nasbíral na mistrovství čtyř kontinentů 249,19 bodu, zatímco Joubert při svém evropském triumfu 232,01 bodu.

Chan přitom ve svém repertoáru čtverný skok nemá! Což ovšem nemusí být zásadní problém, vždyť i bez něj se loni jeho krajan Jeffrey Buttle stal mistrem světa,

V Los Angeles už Buttle na startu chybí, ukončil kariéru. Nestartuje ani další medailista z minulého šampionátu, Američan Johnny Weir, jenž selhal na mistrovství USA.

Tomáš Verner

Do okruhu kandidátů naopak patří jeho krajané Abbott a Lysacek, Japonci Kozuka a Oda, Francouz Ponsero a Ital Contesti. Celkem bude bruslit 51 mužů, z nichž 24 postoupí po krátkém programu do volných jízd.

Šampionát je zároveň kvalifikaci pro olympiádu ve Vancouveru. Pokud Verner skončí první nebo druhý, zajistí olympijské letenky hned pro tři české krasobruslaře. Jestliže se umístí do 10. místa, vybojuje dvě místa pro Česko. Na jeho výsledek bude tedy doma v Brně netrpělivě čekat i mladý Michal Březina, juniorský vicemistr světa.

"To, abych vyjel dvě olympijská místa, je jedním z mých cílů, i když ne ten hlavní," říká Verner. "Ale chci, aby Michal na olympiádu jel."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž