Velšský ragbista Danny Lydiate zastavuje australské křídlo Digby  Ioaneho v

Velšský ragbista Danny Lydiate zastavuje australské křídlo Digby Ioaneho v utkání na MS o bronz. | foto: Mike Hutchings Reuters

Walesu opět selhali kopáči, ze světového bronzu se raduje Austrálie

  • 31
Australští ragbisté získali čtvrtou medaili na světových šampionátech. A první bronz. Na mistrovství světa na Novém Zélandu v utkání o třetí místo porazili Wales 21:18. Evropský tým opět potopili kopáči, kterým už nevyšlo semifinále proti Francii.

O zlato se hraje v neděli od 10:00 středoevropského času (od 9:50 vysílá ČT4), domácí Nový Zéland vyzve Francii, kterou už porazil ve skupině 37:17.

Austrálie v letech 1991 a 1999 brala zlato, před osmi lety stříbro. A teď je třetí. Wales má dosud jediný bronz z roku 1987.

Austrálie - Wales 21:18

Když krátce po přestávce velšský útočník Shane Williams po akci obou spojek Phillipse a Hooka položil pětku, otočil výsledek na 8:7 pro svůj tým. Pro nejlepšího ragbistu světa z roku 2008 to byla úctyhodná 59. pětka v národním mužstvu, což je unikátní rekord.

Velšský křídelník Shane Williams pokládá pětku v utkání o 3. místo na MS proti
Velšský křídelník Shane Williams pokládá pětku v utkání o 3. místo na MS proti
Velšský křídelník Shane Williams pokládá pětku v utkání o 3. místo na MS proti

59. pětka v reprezentaci. Velšský křídelník Shane Williams i ve čtyřiatřiceti letech patří k nejlepším ragbistům světa.

Ale bylo to také poprvé a naposled, co měl Wales blíž k bronzu než soupeř.

Vzápětí O´Connor proměnil trestný kop a Austrálie znovu vedla. A náskok už nepustila, naopak ho zvyšovala. V samém závěru Wales své sympatické vystoupení na turnaji korunoval pětkou Halfpennyho a kopem Jonese. Na obrat už však neměl čas. A neměl ani přesné kopáče, stejně jako v předchozím duelu.

Wales podlehl v semifinále o jediný bod 8:9, nejenže proti Francii hrál přes hodinu bez vyloučeného Warburtona, ale navíc Hook neproměnil několik kopů. A když těsně před koncem dostal šanci Halfpenny, míč minul cíl o pár centimetrů.

I v boji o bronz proti Austrálii kopal Hook mizerně, nedal dva trestné kopy, Halfpenny jeden. A všechny byly z celkem výhodných pozic. Takže devět bodů pryč. Jak by pak asi vypadal konečný výsledek?

To mladý australský útočník James O´Connor sice rovněž tři kopy nedal, ale tři ano a jednou trefil tyč. Navíc Barnesovi se povedl kop ze hry, což je také za tři body. I proto Austrálie má medaile a Wales je čtvrtý.

Vítězům v úvodu utkání kvůli zranění odkulhaly dvě opory Cooper a Beale, ale tým si s tím poradil. Proti Walesu musel vytáhnout svou největší zbraň - tvrdou a neprostupnou obranu.

Velšané předváděli znovu technické a líbivé ragby, a i když se dvakrát probili do brankoviště, nestačilo to.

Body: Barnes 8, O´Connor 8, McCalman 5 - Williams 5, Halfpenny 5, Stephen Jones 5, Hook 3. Pětky: 2:2. Poločas: 7:3.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž