Vzpěrači se ukáží doma i ve světě

Havířov - Pouze Libor Wälzer z Olympu Praha a Tomáš Matykiewicz z Baníku Havířova budou z absolutní české špičky chybět na sobotním mistrovství republiky vzpěračů v Havířově. "Oba jsou zranění," řekl šéf Českého svazu vzpírání Emil Brzóska. Matykiewicz má posunutou ploténku a zatím netuší, kdy se bude moci ke vzpírání vrátit.

Kvůli zranění nepojede ani na vzpěračské mistrovství světa, které začíná v pondělí v Kataru. Tam budou Česko reprezentovat Petr Slabý ze Sokola Ostrava, Petr Sobotka z Teplic, Kamil Kučera ze Sokolova a Lenka Orságová z Nového Hrozenkova. "Všichni z nominovaných mužů se představí také na sobotním domácím šampionátu," upozornil Emil Brzóska.

Reprezentanty tak během zhruba týdne čekají dva vrcholy. "To už dneska není problém, na mistrovství republiky půjdou třeba jen dva pokusy podle toho, jak se budou cítit," řekl Emil Brzóska.

Dříve vzpěrači dvě vrcholné akce v tak těsném sledu nezvládali. "To bylo z jiných důvodů, všichni víme proč. Dnes už je vzpírání čistší," naznačil Emil Brzóska, že v minulosti výkony s činkou výrazně ovlivňoval doping.

V Kataru mělo být letošní mistrovství světa původně v září. "Jeho posunutí na listopad si vyžádala televize," zdůvodnil změnu termínu Emil Brzóska.

Přesunutí světového šampionátu ale oslabilo účast na českém mistrovství, které mělo být mezinárodní. "Jenže zahraniční vzpěrači se už chystají do Kataru, takže k nám nepřijedou," podotkl havířovský trenér Pavel Khek.

Šampionát vzpěračů začne ve vzpírárně Baníku Havířov v sobotu v 11 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž