Veslaři vábí trenéra na milionový plat

Praha - Muž, který povýšil veslování na Novém Zélandu i v konkurenci zbožňovaného ragby na druhý národní sport, jedná o angažmá u českého týmu. Nejlepšího trenéra světa za rok 2005 Dicka Tonkse láká do Prahy Jiří Kejval, předseda veslařského svazu.

"Nový Zéland je nebývale silný v malých lodích, což je i naše parketa. A úspěchy jsou Tonksova práce,“ vysvětluje Kejval, jenž s Novozélanďanem jedná už několik měsíců.

Kdo slavného trenéra zaplatí?
Kejval už předložil Tonksovi nabídku: "Chtěl bych, aby u nás začal pracovat po pekingské olympiádě směrem k dalším hrám 2012 v Londýně. Nabídl jsem mu roční plat 120 000 dolarů plus bydlení.“

V přepočtu dva miliony korun ročně, to je desetina ročního rozpočtu celého českého veslování. Jeho první muž však tvrdí, že to svazová pokladna vůbec nepocítí: "Pokud se dohodneme, platit ho budu já.“

Peníze přitom Kejval považuje za nejmenší zádrhel plánu: "Založil jsem, vybudoval a pak prodal Holanďanům firmu Techo, kterou dál vedu, mám i další aktivity. Na internetu si mě můžete proklepnout.“

Daleko těžší může být dosáhnout přijetí takové osobnosti v českém prostředí. Všeobecné nadšení v loděnicích rozhodně nepanuje. "Nejsem si jistý, zda je to nejlepší nápad,“ říká opatrně Milan Doleček, trenér momentálně nejlepšího zdejšího veslaře Ondřeje Synka. Skifař dodává: "Máme přece dobré trenéry. Je to megalomanské.“

Proti nim stojí šéftrenér Přemysl Panuška: "I kdybych byl pouze Tonksovým asistentem, jsem pro všemi deseti. Škoda že šance učit se od takové osobnosti nepřišla dřív.“ I Jakub Hanák, stříbrný olympionik z Atén, se těší: "Bylo by skvělé dostat sem čerstvý vítr!“

. Zahraniční trenéři, kteří už pomáhali českému sportu (vybrané příklady)

Vasja Bajc (skoky na lyžích)
Slovinský mág udělal z Jakuba Jandy postrach můstků. Pod jeho vedením sbíral skokan světové medaile, vyhrál celý Světový pohár i populární Turné čtyř můstků.

Julio Velasco (mužský volejbal)
"Diktátor“ z Argentiny přišel Čechy na velké peníze. Na MS neuspěl, ale tým z jeho přístupu – byť už bez něj – poté těžil ve Světové lize.

Rick Jacques (baseball)
Američan vedl český tým 4 roky, na domácím ME 2005 jej dovedl k pátému místu, dosud nejlepšímu výsledku českého baseballu. Čelil kritice za přístup k hráčům a skončil.

Přišel by spíš drsný průvan, ač překvapivě tichý. Tonks má na Novém Zélandu pověst zádumčivého, mlčenlivého muže s absolutní autoritou. "Moc toho nenamluví, a pokud ano, poslouchejte a nikdy nepochybujte.

On je naprosto jedinečný, jeho technické oko je nenapodobitelné,“ líčí olympijská vítězka z Atén ve dvojce Georgina Evers-Swindell. "Zažily jsme i trénink na 20 x 500 metrů,“ dodává její dvojče Caroline. "Hm, tak to jsem nejel ani já,“ připouští Synek.

Sedmapadesátiletého Tonkse se MF DNES včera nepodařilo kontaktovat. Podle Kejvala "poděkoval za štědrou nabídku a vyžádal si podrobné podklady o českém veslování“.

Kde se vzala legenda Tonks?
Tonksovi, stříbrnému olympionikovi z Mnichova, je u protinožců připisován zásadní trenérský podíl na památné zlaté smršti tamějších veslařů během mistrovství světa 2005 v Japonsku.

Den, kdy získali za hodinu čtyři zlata z malých posádek včetně královského skifu, bývá označován za nejslavnější v historii novozélandského sportu. Skifař Drysdale od té doby na mistrovství světa neprohrál a je žhavým favoritem i pro nadcházející hry v Pekingu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž