TŘETÍ. Dušan Andrés s Valldemosem nakonec vybojoval na Velké pardubické třetí

TŘETÍ. Dušan Andrés s Valldemosem nakonec vybojoval na Velké pardubické třetí místo. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

První kvalifikace na Velkou? Pro řadu koní jen dostihový strečink

  • 0
Devítiletý ryzák valach Valldemoso a osmiletý tmavý hnědák valach z polského chovu Klaus. Právě mezi těmito dvěma koňmi by se měl podle papírových předpokladů odehrávat největší souboj o vítěze sobotní I. kvalifikace na 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou (od 17:10).

Jenže kdo někdy vyrazil na podobný dostih v minulých sezonách, ví, že sázkové kurzy před závodem málokdy odpovídají skutečnému pořadí v cíli. Do hry totiž vstupuje jeden zásadní faktor: pro úspěšnou kvalifikaci stačí koním celý dostih absolvovat bez zaváhání na překážkách a vybočení z předepsané trasy.

"Kvalifikaci chceme určitě splnit, proto do ní nastupujeme my a asi i všichni ostatní," přemítá žokej z Valů u Přelouče Jaroslav Myška, který pro trenéra Čestmíra Olehlu pojede Klause.

Kůň, s nímž byl loni v říjnu ve Velké devátý, podle něho bude na dostih dobře připravený.

"Klaus je zkušený a na překážkách si umí poradit. Vzhledem k ambicím jeho majitele by jistě potěšilo dobré umístění, ale hlavní je, aby zůstal zdravý a v pohodě," pokračuje Myška. "Těžko říct, jaké jsou naše sobotní šance, je to pro něj první letošní start a řada soupeřů na tom bude stejně. Ne všichni už budou v optimální formě," dodává.

To bude platit i pro Valldemosa, jejž dostihem provede jako obvykle Dušan Andrés. Letos se s koněm, který je ustájený v Ostravě, ještě navzájem neviděli.

"Pracuju v Němčicích pod Kunětickou horou, takže to mám docela z ruky," vysvětluje Andrés. "Ale prý je na tom dobře. Trenér Uhl dělá svou práci zodpovědně a do Pardubic by ho nepustil, kdyby tomu tak nebylo," tvrdí.

Kromě zmíněného Klause považuje za hlavního konkurenta osmiletého hnědáka valacha Budapesta v sedle s Josefem Váňou mladším. "Vážným soupeřem je však každý (viz startovka v boxu), stát se může cokoliv," říká.

Kvalifikací vyvrcholí sobotní program dostihového odpoledne, které sestává celkem z devíti závodů a začíná už ve 13 hodin. Vstup pro dospělé je 90 korun. Již v pátek od 17 hodin je navíc možné zajít zdarma na premiérové bumpery (rovinové dostihy pro začínající překážkové koně).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž