Petr Vabroušek při závodu Moraviaman | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Vabrouškovu osmnáctiletou nadvládu utnul Oppolzer, vzal mu i rekord

  • 0
Petr Vabroušek našel po osmnácti letech přemožitele na česko-slovenských ironmanech. V Otrokovicích ho porazilo patnáct vytrvalců.

Jindy už měl za sebou vítězný přípitek a rozhovory v cíli. Tentokrát se však Petr Vabroušek ještě trápil na trati. Letošní 15. ročník Moraviamanu v Otrokovicích dokončil v poli poražených, symbolicky na 15. místě. Rychlejší byla i vítězka ženské kategorie Simona Křivánková.

Vabrouškovo kralování na ironmanských distancích v závodech pořádaných na území Česka nebo Slovenska skončila po dlouhých 18 letech a 35 podnicích. „Byla to extrémní anomálie. Tohle bych za normálních okolností čekal, že nastane mnohem dříve. Neporazitelnost se nedá držet do nekonečna,“ sklonil se Vabroušek před soupeři.

Moraviaman, nejdůležitější tuzemský ironmanský závod sezony, vyhrál osmkrát a vládl mu nepřetržitě od roku 2010. Z čela ho letos sesadil Jan Oppolzer.

„Mám radost, že to byl zrovna Honza, protože jestli si to někdo za poslední léta zasloužil, tak on,“ vzkázal Vabroušek svému nástupci. „Už dlouho klepal na dveře a bylo jen otázkou času, kdy mu den D vyjde a všechno mu sedne.“

Jan Oppolzer při závodu Moraviaman
Petr Vabroušek při závodu Moraviaman
Petr Vabroušek při závodu Moraviaman

Sobota vyšla Oppolzerovi náramně. Vabrouškovi sebral české ironmanské žezlo včetně rekordu z Moraviamanu. Jeho čas z roku 2010 vylepšil přesně o minutu. Jablonecký triatlet zvládl 3 800 metrů plavání, 180 kilometrů na kole a závěrečný maraton za 8 hodin 28 minut a 18 vteřin.

„Petr je ikona. Když ho někoho porazí, je to úžasný pocit. Cítím se fantasticky. Nikdy jsem nezažil nic lepšího,“ rozplýval se 32letý vítěz, který svůj první železňák absolvoval v roce 2010 na Lipně. „Byl jsem si stoprocentně jistý, že ho jednou porazím. Ale říkal jsem si, aby to nebylo, až mu bude padesát a bude mít zrovna v řadě šest ironmanů.“

Překvapení se začalo rodil v cyklistické části, která bývala vždycky Vabrouškovou doménou. „Od začátku kola jsem jel výrazně nižší výkon na výrazně vyšších tepech než obvykle,“ tušil Vabroušek, že s obhajobou to letos asi nevyjde. V běžecké části se pak rychle propadal, vzdát však na domácí trati nechtěl. „Jednou před lety jsem se na to vykašlal a to byla chyba. Pak bych tady seděl dvě hodiny v cíli naštvaný.“

Už teď plánuje odvetu: „Rád si příští rok zazávodím ze zadních pozic. Pokud mi to sedne, věřím, že můžu všechny zase prohnat,“ slíbil matador, jemuž bude v září 43 let.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž