Vabroušek si před Havají klade vysoký cíl

Brno - S cílem dostat se do první desítky a vylepšit své osobní maximum odlétá na havajský ostrov Big Island triatlonista týmu Kepák Brno Petr Vabroušek. "Havajský Ironman je vrchol sezony každého triatlonisty a dá se to srovnat s olympijskými hrami," říká Vabroušek, od kterého se na Havaji 6. října bude čekat z dvanácti reprezentantů nejvíc.

Na start se brněnský závodník postaví již potřetí. Poprvé se mu na Havaji nedařilo, závod nedokončil kvůli zdravotním potížím. V loňském roce byl daleko úspěšnější. Závod dokončil pětatřicátý a časem 9 hodin 5 minut dosáhl nejlepšího českého výkonu.

Výhledově se Vabroušek vidí v elitní desítce závodu, který je náročný nejen svými objemy (3,8 km plavání, 180 km na kole a 42 km běh), ale zejména podmínkami.

"Vedro se dá vydržet, ale hrozné je vlhko, kvůli kterému je třeba být na místě minimálně čtrnáct dní před závodem," vysvětluje.

Přesto jsou jeho cíle vysoké. Musí mu ovšem vyjít super závod. "Byl bych rád, kdybych dosáhl času někde kolem 8 hodin 35 minut," plánuje Vabroušek.

V poslední době se však brněnskému triatlonistovi nedaří ve vodě. "Z toho mám trošku strach. Cyklistická část bude lepší a nejvíce se těším na běh."

Na takový závod je důležitá fyzická, ale především psychická příprava. "Nemám asi ideální podmínky, trénuji v okolí bydliště ve Zlíně. Počasí také není dobré, stále jen prší. Doufám, že na trénink bude čas ještě na Havaji," věří.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž