Upravené octavie čeká těžká rallye

P r a h a - Se speciálně upravenými vozy Škoda Octavia se připravují jezdci mladoboleslavského týmu Škoda Motorsport na páteční start Safari rallye, první soutěže na africkém kontinentě, které se český zástupce zúčastní. Nejdelší podnik světového šampionátu je specifický různorodostí povrchů a jezdí se i říčními brody. Tým se proto v polovině února týden seznamoval se specifickými podmínkami přímo v Africe.

"Abychom mohli překonat všechny možné i nemožné nástrahy, museli jsme postavit speciálně upravené verze vozů," přiznal vedoucí týmu Pavel Janeba. Mechanici například zpevnili podvozek, přidali ochranný rám na přední část octavie a přidělali na kapotu hadici na sání vzduchu.

"Naším hlavním cílem je získat potřebné poznatky jak o vozu, tak o samotné rallye. V následném roce chce totiž celý tým startovat v kompletním seriálu mistrovství světa," podotkl Janeba. Po letošní sezóně nebude český tým mít přímé zkušenosti pouze s Čínskou rallye.

Oba jezdci Škody, Němec Armin Schwarz i Louis Climent ze Španělska, v Keni několikrát startovali, Climent v roce 1998 dokonce vyhrál klasifikaci skupiny N. "Pro mě i pro Louise bude důležité hlavně nepřepálit začátek a zvolit správné tempo," zdůrazňuje Schwarz. "Ostatní týmy mají na rozdíl od nás vozy v náročných podmínkách otestované," připomněl Schwarz, ale přesto myslí na umístění mezi bodovanou šesticí. "Pokud nebudeme mít problémy, mohlo by to vyjít," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž