Sportem obchází smrt. Kdy znovu udeří?

  • 40
Fotbalista Foe. Motocyklista Kato. Cyklista Kiviljev. Obětí sportu přibývá. Děsivý pád z koně. Divoká srážka na ledě. Havárie v autě. Drtivý úder při boxu. Při sportovních kláních si lidé ruinují zdraví a umírají. Také v Česku jde o život. Bojuje o něj žokej Šarina, jenž o víkendu v Karlových Varech při dostizích vyletěl ze sedla, vážně si poranil hlavu i hrudní obratle a dosud se neprobral z bezvědomí.

Bezvládného prostějovského hokejistu Dušana Bařicu v úterý odváželi s krvácejícím obličejem na lehátku. Zůstal ležet po kolizi s protivníkem. Pohárový zápas Prostějov Jihlava byl následně ukončen.

Jiný dostihový jezdec Jan Faltejsek též leží v nemocnici. Čeká, jak budou lékaři léčit poraněnou páteř. Zřejmě krutá souhra okolností zavlekla do ohrožení života během několika dní tři muže.

U hokejisty Bařici se naštěstí nepotvrdilo podezření na frakturu lebky. Vyvázl s pohmožděnou páteří a otřesem mozku, zřejmě bez trvalých následků.

Ze sportovních úmrtí roku 2003

Bruno Cauvy - spolujezdec francouzského pilota Daniela Nebota si při lednové nehodě v Rallye Dakar zlomil vaz.

Yohanes Fransiscus - juniorský boxer z Indonésie po ráně Slameta Naizara v únoru podlehl krvácení do mozku

Andrej Kiviljev - kazašský cyklista podlehl v březnu následkům zranění po pádu ve 2. etapě závodu Paříž - Nice

Daižiro Kato - motocyklista z Japonska zemřel v dubnu na následky nehody při závodě MS v Suzuce

Mark-Vivien Foe - kamerunský fotbalista zkolaboval v červnu při semifinále Poháru FIFA a na hřišti zemřel na srdeční příhodu

Smrt však obchází sportoviště zlověstně často. Mezi rizikové obory náleží hlavně ty, při nichž roste riziko úrazu hlavy. "To znamená hlavně box, motorismus, ale třeba i lyžování," říká lékař hokejové reprezentace Zdeněk Ziegelbauer.

Zabíjí především rychlost, kterou se lidé pohybují. V autech, na motocyklech, na kolech nebo na lyžích.

Kazašský cyklista Andrej Kiviljev mohl žít, kdyby v březnu na trase Paříž - Nice měl na hlavě přilbu. Ta od tohoto případu patří k povinné výbavě závodníků.

Při dostizích jsou žokejové téměř nechráněni pro případ, že je kůň katapultuje ze svého hřbetu.

Ani dokonalá výstroj ovšem člověku nezaručí bezpečí. Někdy bývá klíčová včasná pomoc.

Plochodrážník Lukáš Dryml nejspíš vděčí za přežití bleskovému zásahu otce. Ten se k němu po krkolomné havárii před měsícem ve slovinském Kršku okamžitě vrhl na dráhu a vytáhl mu zapadlý jazyk.

Pokrok při vývoji chráničů ve zpětné vazbě dokonce škodí zdraví. Mizí zábrany, pud sebezáchovy...

Žokej bojuje o život v nemocnici

Ten den mohl oslavovat už 376. vítězství kariéry, kterého dosáhl. Nakonec však skončil slovenský žokej Karol Šarina v bezvědomí v plzeňské nemocnici.

"Jeho stav je stále velice vážný.
Až další vyšetření rozhodnou, co bude dál," říká Jiří Zlámaný, tiskový mluvčí Jockey clubu České republiky.

Nikdo zatím neví, jestli se z bezvědomí probudí.

"Jak roste ochrana závodníků, zvyšuje se jejich rychlost a agresivita. To je třeba i příklad hokeje," tvrdí doktor Ziegelbauer.

Představitelé prostějovského klubu prohlašují, že jihlavský soupeř Sklenička v úterý srazil jejich hráče Bařicu záměrně, a žádají prošetření incidentu disciplinární komisí.

Jenže kamerunský fotbalista Marc-Vivien Foe v červenci zemřel přímo na hřišti, aniž by se ho někdo dotkl. Důvod? Fyzické přepětí. Kdekdo se šíleně žene za výsledky.
Nejen motoristé a boxeři se při své profesi potkávají se smrtí...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž