Jízda Šachovým vlakem je pro všechny účastníky nevšedním zážitkem.

Jízda Šachovým vlakem je pro všechny účastníky nevšedním zážitkem. | foto: Pražská šachová společnost

Šachový vlak znovu vyjíždí. S rekordním počtem hráčů

  • 0
Již popáté v historii vyrazí tento pátek na svou jízdu po střední Evropě Šachový vlak, společný projekt Pražské šachové společnosti a Českých drah. Letos souprava s jedenácti vagóny, pojmenovanými po mistrech světa šachové historie, poveze rekordní množství hráčů.

Šachový vlak 2015 se vydává na trasu Praha – Drážďany – Vratislav – Bratislava – Vídeň – Praha, během které se 122 šachistů z 19 různých národních federací utká ve vlaku po dobu jízdy v rapid turnaji na 11 kol. Mezi účastníky turnaje jsou amatéři i profesionálové z celého světa.

Hraje se nejen o čest a slávu, ale také o zajímavé ceny. Hodnota cenového fondu převyšuje 100 tisíc korun. Největšími favority na vítězství jsou čtyři velmistři – Julio Sadorra z Filipín, Lars Karlsson ze Švédska, Raj Tischbierek z Německa a Ján Plachetka ze Slovenska. Šachovým vlakem 2015 pojede i loňský vítěz, australský velmistr Ian Rogers, který ale letos ze zdravotních důvodů soutěžit nebude.

Bojovat se bude nejen o celkové vítězství, ale také o prvenství v soutěži družstev a o nejlepší výkon nad vlastním ratingem.

Výsledky budou známy v úterý 13. 10. 2015 večer při příjezdu Šachového vlaku do Prahy.

Fotoreportáž z cesty vlaku a další informace můžete průběžně sledovat na stránkách Pražské šachové společnosti (http://www.praguechess.cz/), průběžné výsledky na chess-results.com (http://chess-results.com/Tnr188409.aspx?lan=5).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž