Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | foto: Reuters

Sáblíková se těší na teplo a masáž. Potom se snad bolavá záda umoudří

  • 2
Ke čtvrtému celkovému prvenství ve Světovém poháru na dlouhých tratích se v Salt Lake City přiblížila Martina Sáblíková. Česká rychlobruslařská hvězda však zároveň varuje: ještě není nic jistého. "Bude to hodně těžké. Poslední závod rozhodne," upozorňuje favoritka zimních olympijských her ve Vancouveru.

Před závěrečným dílem seriálu, který se uskuteční až po olympijských hrách v březnu v Heerenveenu, má před druhou Stephanií Beckertovou z Německa náskok třiceti bodů. Jenže při finále v Nizozemsku se bude rozdělovat více bodů. Vítězka jich získá například místo stovky hned 150 a druhá rychlobruslařka si na konto připíše 125 bodů.

Sáblíková získala v dějišti olympijských her z roku 2002 výhodu. A navíc oplatila německé rivalce týden starou porážku z Calgary a srovnala s ní miniskóre vzájemných soubojů na trati 3000 metrů v této sezoně na 2:2.

"S trojkou jsem spokojená. Čas 3:56 byl docela dobrý a bylo to jen kousek od osobáku," vrátila se česká reprezentantka k pátečnímu startu, kdy zajela druhý nejlepší čas ve své kariéře. V útoku na český rekord jí podle všeho zabránily jen problémy se zády. "Poslední dvě kola mě začaly dost brát," přiznala.

Ocenila i výkon Beckertové. "Taky jela dobře. Je pravda, že jsem ráda, že jí to poslední kolo nevyšlo. Že jsem měla takový náskok. Pro psychiku je to důležité. Rozjela jsem to rychleji a bylo to znát," řekla Sáblíková, jež před týdnem v Calgary prohrála s Němkou i proto, že s koučem trochu podcenili finiš soupeřky.

Členka NowiS týmu měla problémy se zády i v sobotu, kdy se představila na patnáctistovce. A byla osmá. "Jsem spokojená, je to docela slušné. Mohla jsem jet rychleji, ale taky to mohlo dopadnout hůř," poznamenala Sáblíková, která je v průběžném pořadí disciplíny čtvrtá.

Vylepšit její zdravotní stav se snažilo hned několik fyzioterapeutů ostatních výprav. Žádný efekt to ale nakonec nemělo. "Po prvním kole to dost bolelo. Na nic jiného jsem nemyslela. A když jsem dojela, tak jsem se nemohla narovnat," řekla pětinásobná světová šampionka, která má podle všeho na zádech namožený sval.

Žádný velký problém v přípravě na další závody a zejména na olympiádu ve Vancouveru by to ale být neměl. Sáblíková se v pondělí vrátí do Česka, kde stráví vánoční svátky, a další soutěžní vystoupení ji čeká až v lednu, kdy se představí na mistrovství Evropy ve víceboji. "Za chvilku to bude dobré. Měla by stačit masáž a teplo. Nic závažného to není," dodala Sáblíková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž