Futsalisté Brazílie v prvním duelu šampionátu deklasovali Šalamounovy ostrovy 21:0.

Futsalisté Brazílie v prvním duelu šampionátu deklasovali Šalamounovy ostrovy 21:0. | foto: Reuters

S nominací do Brazílie už jsem nepočítal, říká futsalista Cupák

Z Moravskoslezské fotbalové ligy na mistrovství světa do Brazílie. Tak to je kariérní skok futsalisty a fotbalisty Davida Cupáka. Jako byste sjíždění poklidné Vltavy v mžiku proměnili za dravé peřeje v Alpách. Ale devatenáctiletý mladík to zvládá. Vedle fotbalu v juniorce 1. FC Brno totiž stíhá futsal na špičkové úrovni.

Loni pomohl Sunny Days Helasu Brno k postupu do první ligy. A dnes už v Brazílii nastupuje s českým výběrem k premiérovému utkání světového šampionátu proti Uruguayi.

Na mladého chlapce slušná vizitka.

"Vlastně jsem s nominací ani moc nepočítal, protože jsem ani nebyl na posledním turnaji tří. Ale pak mi pan trenér Neumann volal a chtěl mě s sebou. V létě jsme byli v Brazílii s nároďákem na turnaji a on mi tam řekl, ať na sobě makám, že mám šanci," povídá mile překvapený Cupák.

Dokonce ještě v první půlce září prohlásil, že by i v případě nominace dal přednost zápasům za brněnské béčko v MSFL. "Ale zase je to pro mě velká šance a už nikdy bych se taky nemusel na světový šampionát podívat, natož v Brazílii," míní Cupák. Profesionální smlouva ho ve fotbalovém klubu neváže, a tak mu nestálo nic v cestě.

. mistrovství světa

Úvodní zápasy šampionátu:
Skupina A (Brasilia): Brazílie - Šalamounovy ostrovy 21:0 (8:0), Rusko - Kuba 10:5 (5:2)

Skupina B (Rio de Janeiro): Portugalsko - Paraguay 3:2 (1:1), Itálie - USA 6:1 (2:1)

Už když se s ostatními spoluhráči chystal do Jižní Ameriky, tušil, že jeho místo bude spíš na střídačce než v základní sestavě. Tomu ale nemohlo ubrat na radosti. "Těším se moc, i když třeba nebudu hrát. I tak to bude obrovská zkušenost, budu tam trénovat vedle zkušených hráčů," přemýšlí. Kde jinde by se dennodenně potkával s bratry Marešovými, Tomášem Slukou a dalšími futsalovými plejery. "S tím se vlastně znám, trénoval mě v akademické reprezentaci. A pak ještě s Jirkou Novotným z Eco Investmentu, s tím jsme byli v jednadvacítce. Ostatní hráče znám jen z televize," uculuje se.

Ač má našlápnuto ke slibné futsalové kariéře, vidí nadějnější budoucnost spíš ve fotbale. "Ten zatím rozhodně upřednostňuju. Ale futsal je určitě dobrý na rychlost a na techniku," myslí si Cupák. "Rád bych se dostal do první nebo do druhé ligy.

Pak bych asi futsal musel vynechat," předpokládá. Leda by oba příbuzné sporty skloubil jako před pár lety špílmachr Petr Vladyka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž