Rychlobruslařku Sáblíkovou adoptovali

  • 2
Collalbo, Praha - Loni byla černým koněm, který zazářil. Letos je jednou z favoritek. Nové roli přivyká rychlobruslařka Martina Sáblíková. "Jsem z toho nervóznější než před rokem," říká. "Ba ne, je v pohodě," ujišťuje kouč Petr Novák.

V italském Collalbu zítra začíná šampionát, který je starší než novodobé olympiády: mistrovství Evropy v rychlobruslení. Soutěž, jejíž první ročník viděli už roku 1891 v Hamburku.

Sáblíková bude letos v Itálii závodit 900 kilometrů od domova, a přesto v domácím prostředí.

"Místní jí přejí, je tu jako doma. Má tady zázemí, nic ji nestresuje," říká Novák. Právě v Collalbu tráví až třetinu roku na letních i zimních soustředěních.

Navíc: domácí fanoušci sice budou mohutně hnát za medailemi olympijského hrdinu Fabrise, ale žádná italská žena na startu nebude. "Jejich nejlepší má srdeční arytmii, ostatní se nekvalifikovaly," vysvětluje Sáblíková.

Organizátoři tudíž adoptovali za vlastní českou závodnici. "Asi ode mě něco čekají. Až mám z toho trochu strach."

Po tři dny půjde o "velké" medaile ve čtyřboji a zároveň o stupně vítězů v jednotlivých disciplínách. Loni v Hamaru vybojovala Sáblíková ve čtyřboji senzační čtvrté místo, navrch brala zlato za 5000 metrů a bronz za 3000 metrů!

"Letos? Nejúžasnější by bylo, kdybych zase vyhrála pětku. Ale budu ráda i za jednu medaili," tvrdí. Novák upozorňuje, že konkurence je silnější než v olympijském roce. "O zlato ve čtyřboji se nejspíš porvou Nizozemka Wüstová a Němka Anschützová. Na bronz jsou nejméně čtyři další kandidátky. Včetně Martiny."

Nezávodí se v kryté hale, nýbrž pod otevřeným nebem. Což s sebou nese záludnosti. Déšť a oteplení mohou závod proměnit v loterii. "Když se rozprší, tak páry, co pojedou hned po rolbě, budou výrazně zvýhodněny," říká Novák. Sáblíková se navíc obává i nevyzpytatelného větru.

Starostlivě vzhlížejí k obloze, zatím však panuje optimismus: polojasno, přijatelných 5 stupňů. Organizátoři dokonce slibují útoky na světové rekordy pod otevřeným nebem. Ten na 3000 metrů drží Němka Niemannová časem 4:08,54. Sáblíková jela v prosinci v Collalbu jen o osm desetin pomaleji.

V dějišti šampionátu jsou čeští reprezentanti již déle než týden, trenér jim v penzionu sám připravuje těstoviny, ryby i steaky. Na dnešek naordinoval Sáblíkové odpočinek.

"Odpočívat? No nevím," slabě zaprotestovala. Vždy chtěla trénovat nad míru. Zítra vstoupí do čtyřboje na své nejslabší trati, 500 metrů. O víkendu ji v testovacím závodě zvládla za 41,32. "Jestli chce pomýšlet na medaili ze čtyřboje, musí se dostat pod 41," věští Novák.

"Po pětistovce bych ráda byla mezi 15. a 20. místem. A pak bych se měla v každé disciplíně posouvat výš a výš," doufá rychlobruslařka.

Jak vysoko to bude?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž