Proč také prohráli

O p a v a - Dvě porážky v úvodu kvalifikačních odvet zřejmě odvály národnímu týmu mužů postup na evropský šampionát.
Dvě porážky v úvodu kvalifikačních odvet zřejmě odvály národnímu týmu mužů postup na evropský šampionát. Basketbalisté špatně stříleli, hráči z lavičky vesměs nedokázali nahradit základní sestavu. Proč ještě neuspělo mužstvo na hřišti posledního Běloruska ani doma proti Řecku?

ZKLAMALI KRAJÁNCI

Úspěch závisel hlavně na formě hráčů ze zahraničních klubů, těm se ale nedařilo. "Opravdu jsem si představoval, že budou hrát líp. Všichni," povzdechl si trenér Zdeněk Hummel. Rozehrávač Czudek (Inter Bratislava) často kazil, těžce se prosazoval i pivot Bečka (Oldenburg), úplně vyhořel jeho kolega Novák (St. Pölten). Nejistý Welsch (Lublaň) nedal v Bělorusku ani koš.

CHYBĚLA OSOBNOST

Přestože pivot Zídek nepodal po složitém cestování do Minska nijak oslnivý výkon, proti Řekům hodně chyběl. Tým se prosazoval kolektivním pojetím, ale když potřeboval zabrat, Zídkova role šéfa zůstala neobsazená. "Jirka je bojovník a vždycky nás uklidní. Dokáže dát důležité body, ale i bez něj bychom to měli zvládat," míní Jiří Welsch.

ATMOSFÉRA V TÝMU

Reprezentanti nejsou v takové pohodě, která je provázela od úspěšného šampionátu ve Francii. V Bělorusku se nechali otrávit dlouhou cestou do neatraktivního prostředí, což se projevilo i v nasazení v zápasu. Proti Řekům už sice mužstvo přidalo na bojovnosti, ale stále to nebylo ono. "Nevím, jestli to je odchodem starších hráčů, ale chuť překonávat nástrahy tady chybí," řekl trenér Hummel. "Když jsem začínal u národního mužstva, vládla v šatně jiná, výrazně lepší atmosféra."



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž