Momentka z utkání ragbistů karlových Varů a Rakovníka.

Momentka z utkání ragbistů karlových Varů a Rakovníka. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Nadšení, aplaus. Premiéra karlovarského ragby uchvátila

  • 0
Tři stovky lidí přišly v sobotu na premiéru ragby v Karlových Varech. Odcházeli uchváceni hrou, nadšením a zápalem hráčů i konečným výsledkem. Nově se rodící tým SKP RC Vary-ors Karlovy Vary porazil v prvním domácím utkání RC Rakovník 29:17. V kraji se zaplnilo další bílé místo v podobě absentujícího sportu.

"Atmosféra suprová, vůbec jsme nečekali, že přijde tolik lidí, bylo to skvělé. Měli jsme trochu strach, že se jim to nebude líbit, jelikož spousta lidí nezná pravidla, že budou jen koukat, protože se tam něco děje. Nakonec nás výborně podpořili," pochvaloval si za všechny karlovarské hráče Filip Král. Právě on se stal prvním varským skórujícím hráčem. První pětku domácího týmu položil Filip Král, dostal šišku a sprintem přes tři čtvrtiny hřiště nezadržitelně skóroval.

Zdánlivě jednoduché. "Také mi to tak přišlo. Nechci moc machrovat, ale pokaždé když dostanu míč do ruky, tak mi to přijde docela jednoduché, o to víc mě štve, když spoluhráči dělají chyby," říká karlovarská útoková spojka.

Jenomže první pětku položil Rakovník. "To nás malinko skoplo dolů, ale i vyhecovalo. Nakopli jsme se, srovnali to, i když se zase objevila chyba, po níž jsme zase dostali pětku, ale výhra je naše," míní Král.

V poločase byl nerozhodný stav 12:12. "Do druhé půle jsme šli s tím, abychom vyhráli, trochu se vyhecovali, nakopli, řekli si něco k tomu, jak by to mělo probíhat, a snažili se to dodržovat," popisuje Filip Král poločasovou přestávku.

Nakonec nádhera podpořená výhrou. "Užili jsme si to suprově. Bylo tam spousta chyb, které by nemusely být, ale to k tomu patří. Po tom, co jsme si mysleli, že prohrajeme, jsme to otočili," dodává Král

Soupeř přivezl háčka

Aby se ve Varech vůbec mohlo hrát, musel pomoci soupeř. Pro ragbisty žádný problém. Přivezli "háčka", typické ragbyové branky. "To není jednoduchá záležitost. A investovali do toho spoustu času a energie. Děkujeme jim a mají náš obdiv," vyjádřil mínění celého týmu karlovarský kapitán Daniel Homolka. Navíc rakovničtí odehráli celý zápas ve dvanácti bez střídání.

To je těžká dřina. "Navíc nám umožnili, abychom mohli střídat, jelikož nás bylo spousta," říká karlovarská tříčtvrtka. "Byl to náš první společný zápas ve stejných barvách, kluci se sehrávají, dávají se dohromady a mají největší bojovnost ze všech týmů. Pokud to takto půjde dál a bude nás minimálně stejný počet, naše odhodlání půjde výš a výš a plánujeme vstup do soutěže," uvádí Daniel Homolka a dodává: "Kluci jsou dříči. Kluk od nás Dan Růžička hrál za Rakovník a měl odvahu se proti nám postavit, přestože je jeden z nás. Když budeme takto držet pohromadě, věřím, že do druhé ligy můžeme klidně nastoupit."

Dva roky tréninku, předvést se veřejnosti a hop do soutěže

Momentka z ragbyového duelu Karlovy Vary - Rakovník.

Dva roky se dávali dohromady, v sobotu předstoupili před karlovarskou veřejnost. Borci SKP RC Vary-ors Karlovy Vary představili vůbec poprvé klasické ragby v lázeňském městě a celém kraji.

"Dnes už máme vybudovaný stabilní tým, který má ambice být pravidelným účastníkem nějaké soutěže, zaregistrovat se v rámci unie a ragby někam posunout, ukázat tento sport Karlovým Varům. Sobotní plánovaná premiéra měla za cíl představit ragby veřejnosti," říká trenér a jeden ze zakladatelů karlovarského ragby Jiří Motýl.

Kdo stál u zrodu ragby v Karlových Varech?
Strůjcem je nadšený Josef Klapka, zajímal se o ragby, a to zde v kraji nefungovalo. Potkal kamaráda, který ragby hrál, ale v Plzni.

A do toho jste přišel vy?
Já se sem přistěhoval před třemi lety, mám zkušenosti s ragby, na Moravě jsem hrál za tři týmy a zkusil si i extraligu. Zmíněný Josef Klapka mě pomáhal stěhovat, slovo dalo slovo, dali jsme si trénink a sešlo se pět kluků. To bylo v listopadu 2011.

Jak to pokračovalo?
Dnes už máme vybudovaný stabilní tým, který má ambice být pravidelným účastníkem nějaké soutěže, zaregistrovat se v rámci unie a ragby někam posunout, ukázat tento sport Karlovým Varům. Sobotní plánovaná premiéra měla za cíl představit ragby veřejnosti.

To není vaše první vystoupení. Už nějaké zápasy máte za sebou.
Všechno bylo na hřištích soupeřů nebo část z nás byla součástí jiných týmů a někteří lepší si dokonce vyzkoušeli i první ligu za Zlín.

Hráli jste v Plzni, Rakovníku a turnaj v Praze, v Rakovníku jste dokonce remizovali 34:34.
Výsledky nebyly důležité. Pro nás bylo podstatné něco předvést, filozofii ragby, duch ragby a vše, co má správný ragbista mít.

Jakým způsobem jste došli až k dvaadvacetičlennému kádru?
Nedělali jsme žádnou propagaci, šířilo se to jen ústní šeptandou. Postupně se to obměnilo a v současnosti má kádr stabilních osmnáct členů, kteří chodí pravidelně, trénují a jsou schopni ragby hrát.

Hrajete dvanáctkové ragby, normálně je v týmu patnáct hráčů
Z důvodu toho, že základna je nižší, než bývá zvykem. Je to normální způsob posvěcený svazem. Pravidelné soutěže se hrají v patnácti.

Budete hrát "velké" ragby?
Směřujeme k tomu, ale je třeba základnu rozšířit aspoň na pětadvacetičlenný tým. Spoléháme i na to, že domácí zápas nás katapultuje do povědomí. Teprve před pár měsíci jsme dostali možnost stabilního zázemí na hřišti SKP Hvězda. V plánu máme další zápasy a na konci roku to zhodnotíme, uvidíme jak dál. Pro příští sezonu, od podzimu, bychom měli být bojeschopní, a pokud nás unie zaregistruje, nic nestojí v cestě, abychom hráli soutěž.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž