(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Lukáš Urban, MAFRA

Stovky běžců zaplaví Jizerské hory v letní formě slavné padesátky

  • 0
V sobotu se uskuteční další ročník letní běžecké podoby legendárního lyžařského závodu s názvem Jizerská 50 RUN. Centrem bude jako v zimě stadion v Bedřichově a na různých tratích bude dohromady bojovat přes dva tisíce běžců všech kategorií.

Nejdelší trasa sobotního závodu na klasických 50 km s převýšením 914 metrů je už dlouho vyprodaná, ale zájemci, kteří chtějí zažít atmosféru a start na Jizerské 50 RUN, se mohou stále hlásit na kratší a pokud jde o převýšení i mnohem snadnější distance 12 a 23 km.

„Kapacita padesátky je 350 běžců, a ta se vždy rychle zaplní, protože ji běhají specialisté, kteří takové náročné závody vyhledávají,“ uvedl Richard Valoušek z agentury RAUL, která je partnerem závodu. „Kratší trasy v Jizerských horách mají ale také své kouzlo a jsou na nich stále volná místa. Kdo bude mít zájem na nich startovat, může dorazit na místo startu v sobotu do 10 hodin a zaregistrovat se. Volná místa jsou ještě i v dětských závodech.“

Trať se letos vrací na nejkrásnější místo, kterým je hráz přehrady Černá Nisa. Navíc se oproti loňsku poběží na Kristiánov a v plné délce tak trasa odpovídá magické zimní J50. Mezi hosty akce bude například patřit i bývalý fotbalový kanonýr David Lafata, jehož potomci poběží dětské závody. Na trať 12 km vyrazí třeba i horolezec Ivo Grabmüller, jenž letos pokořil za velmi dramatických okolností nejvyšší horu světa Mount Everest a stal se historicky pátým Čechem, jenž zdolal takzvanou Korunu světa, tedy nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů.

„Novinkou je, že letos budeme pro účastníky zimní a letní verze závodu vyhlašovat po součtu koeficientů jejich výsledků Krále a Královnu Jizerek,“ uvedl Valoušek. Start hlavního běhu na 50 km je v sobotu 25. srpna v 9 hodin, poté přijdou na bedřichovském stadionu postupně na řadu další závody.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž