České stolní tenistky v Číně ve společnosti mistra světa Wang Liqina

České stolní tenistky v Číně ve společnosti mistra světa Wang Liqina | foto: Archiv D. Hadačové

Oplocený ostrov, k němu jen úzký most. Tam stolní tenistky trénují na Evropu

  • 0
Kde jinde natrénovat víc a lépe, než v zemi, co je ve stolním tenise jedničkou. České reprezentantky v přípravě na mistrovství Evropy v Ostravě ladily formu tisíce kilometrů daleko – v Číně.

Čtveřice Iveta Vacenovská, Dana Hadačová, Hana Matelová a Aneta Kučerová (není v nominaci na ME) pobyla téměř měsíc v národním tréninkovém centru čínské reprezentace.

Jejich kolegyně Renáta Štrbíková strávila zase tři tréninkové týdny v Austrálii.

"Intenzivní, kvalitní a hodně náročná," popisuje Hadačová čínskou stáž. "Pro stolní tenis jsou tam ideální podmínky."

Prvních devět dnů strávily stolní tenistky v Šanghaji, zbytek v tréninkovém kempu čínské reprezentace v Tchung-čou nedaleko města Nan-tchung.

Právě tam se nachází specializované tréninkové centrum pouze pro stolní tenis. "Je to opravdová báza - něco jako ostrov," popisuje Hadačová. "Jediná příjezdová cesta je dlouhý most, na který se na šířku vejde pouze jedno auto. Haly a ubytovací komplex jsou oplocené a hlídané. Vlastně jsme byly docela odříznuty od světa."

Trénink ve společnosti hráčů B-reprezentačního týmu Číny a dalších Evropanek probíhal dvoufázově a denně strávily hráčky u herních stolů sedm hodin.

Jen jednou českým hráčkám zmizel úsměv z tváří, když se dvojice Vacenovská s Matelovou ocitla kvůli žaludečním problémům v nemocnici. Nebyly však samy, jednu z večeří z místní kantýny s problémy trávilo několik hráček.

"Divná situace, když kolem druhé hodiny po půlnoci začaly z pokojů vycházet holky, že jim je špatně," poznamenala Hadačová. Místní organizátoři preventivně všechny odvezli do nemocnice, kde hráčky dostaly kapačky. "Nešlo ale o nic vážného, takže druhý den už Iveta s Hankou zvládly odpolední trénink bez omezení."

Ztracená Renáta Štrbíková u protinožců.

Ztracená Renáta Štrbíková u protinožců.

Ačkoli se české reprezentantky téměř měsíc věnovaly v Číně pouze stolními tenisu, závěr svého pobytu si zpříjemnily ryze ženským způsobem. Ve městě Nan-tchung navštívily kosmetický salón. "A dvě hodiny jsme se nechaly hýčkat na masáži. Úžasná odměna za tu dřinu," smála se Hadačová.

Opravdové odměny by se však radši dočkala v Ostravě, která se v polovině září stane centrem evropského stolního tenisu. A český ženský tým bude v ČEZ Aréně obhajovat v soutěži družstev bronzové medaile.

Pod drobnohledem místních fanoušků bude i Renáta Štrbíková. Rodačka z nedalekého Havířova strávila část přípravy v Austrálii. V úvodu pobytu absolvovala trénink ve sportovním centru v Melbourne.

Sedminásobná česká šampionka zároveň startovala na turnaji Victorian Open, kde se probojovala až do finále. Tam ale podlehla obhájkyni prvenství Australance čínského původu Jian Fang Lay 3:4. "Byla lepší a zkušenější," přiznala česká reprezentantka.

Po krátkém společném soustředění v Havířově totiž česká ženská reprezentace zamířila na závěrečné soustředění do Itálie. Po návratu už české reprezentantky čeká domácí vrchol sezony – mistrovství Evropy ve stolním tenise v Ostravě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž