Peter Gehm

Peter Gehm - Začátek dostihové sezony v Pardubicích sledoval i žokej Peter Gehm, který je po úrazu připoután na invalidní vozík. | foto: Michal Klíma, MF DNES

Ochrnutý žokej Gehm se trápí. Přitáhnou jej kamarádi zase ke cvičení?

  • 8
Kamarádce občas německý žokej Peter Gehm pošle přesmutnou zprávu. „Že nás má všechny ohromně rád, ale že jeho život nemá smysl. Tak mu po nocích raději volám," líčí jezdkyně a trenérka Martina Jelínková-Růžičková.

Čtyřnásobný vítěz Velké pardubické, jenž ochrnul po pádu z koně v roce 2004, u ní loni přebýval na palandě v dětském pokoji. Hýřil optimismem. Posadil se na koně. Tehdy se na Slapech léčil u fyzioterapeuta, jenž mu dal naději, že se znovu postaví na vlastní nohy. Byť třeba o holích.

Lékař pro něj nechal vyrobit speciální stroj, který má k pohybu pomoci. Jenže ten na Gehma zatím jen čeká. "U Petera je hodně špatná psychika. Na podzim odjel. Když jsem mu volala, myslela jsem, že jsem zastihla jeho dědečka. Najednou to byl v telefonu stařec," říká Jelínková.

Z rehabilitačního centra Gehma na čas propustili, aby si odpočinul, nabral nové síly a cvičil doma. Vždyť kvůli únavě prospal i půl dne. "Trénink ho stál spoustu sil, už neměl z čeho brát. Když chcete začít trénovat koně, musíte ho nakrmit. Peter skoro neměl podkožní tuk," líčí Jelínková. "Ale neměli ho pouštět. Teď už opravdu mohl o berlích chodit.“

Gehm se totiž zatím nevrátil. S Jelínkovou zůstává v kontaktu, i když jí třeba dva týdny nevezme telefon. Pracoval pro firmu, jež vyrábí potřeby pro dostihové koně, ale zasáhla krize. "Práce bylo málo. Peter tam byl na poloviční úvazek. Šel první.“

Peter Gehm a Registana v roce 2004.

Vynikající žokej by se měl v Česku objevit znovu v pátek, kdy v Pardubicích začíná dostihová sezona. Mají tu pro něj nachystaný bezbariérový vstup do vážnice i dekorovacího padoku. "Potřebovali bychom ho nalákat, aby zase začal cvičit. Mohli bychom ho vzít trochu do drápků," plánuje Jelínková.

Ve snaze Gehmovi pomoci není sama. Na žokejův pobyt v Česku přispívalo například i pardubické závodiště. A Miroslav Petráň, šéf tamního Dostihového spolku, chystá akci, jejíž výtěžek bude pro Gehma. "Je to otázka cti. Cítíme zodpovědnost, i když se Peterova nehoda nestala u nás," říká Petráň.

Den před Velkou pardubickou České pojišťovny, jež připadá na 11. říjen, by se v rovinovém dostihu měly sejít velké osobnosti jako Richard Dunwoody, Charlie Mann, Guy Lewis, Václav Chaloupka, Josef Váňa a další. Ani Jelínková nebude chybět. "A Peter by to mohl odstartovat," míní jezdkyně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž