Novinku v Ústí ozdobí Movsesjan

Ústí nad Orlicí - Premiéra, kterou zpestří simultánka Sergeje Movsesjana. To je mezinárodní šachový turnaj RC Sport Open. Jeho první ročník začne zítra v Ústí nad Orlicí a v místním kulturním domě se bude hrát do 6. května. "Hlavní soutěž bude hrát 60 šachistů z pěti zemí. Nejlepší z nich si mezi sebe rozdělí prémie ve výši 45 tisíc korun. Vítěz získá 12 tisíc," uvedl manažer turnaje Vladimír Vaněk.

Hlavním uchazečem o prvenství je velmistr Tomáš Likavský. Slovenská šestka je s ELO koeficientem 2492 bodů nejvýše nasazeným hráčem turnaje.

K jeho největším konkurentům by měli patřit Ukrajinec Vladimir Sergejev, český velmistr Leonid Vološin a nadějný Martin Petr, jenž se podílel na letošním triumfu Pardubic v extralize.

"Součástí programu budou i dva rámcové turnaje - v neděli v rapid šachu a ve čtvrtek v bleskové hře," uvedl Vaněk.

Závěr ústeckoorlického turnaje zase ozdobí Sergej Movsesjan. "Přijede k nám bezprostředně po skončení ruské ligy, kterou hraje za Petrohrad. Od nás zase pojede na soustředění slovenské reprezentace," podotkl Vaněk.

Opora extraligového týmu Pardubic sehraje v Ústí nad Orlicí simultánku. Uskuteční se dopoledne v pátek 5. května. "Proti Movsesjanovi nastoupí zhruba třicet soupeřů. Poté ještě absolvuje besedu, kterou bude moderovat známý šachový odborník Evžen Gonsior," uvedl Vaněk.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž