Nejlepší českou veslařkou je opět Knapková

  20:23
Praha - Česká skifařka Miroslava Knapková je stejně jako v loňském roce nejlepší českou veslařskou. Stříbrná medailistka z letošního mistrovství světa v britském Eton obhájila prvenství v anketě trenérů, funkcionářů a novinářů. Získala tak cenu pro Veslařskou posádku roku.

"Tohle vítězství pro mě v současnosti nemá hodnotu. Momentálně si více cením medailí a sportovních úspěchů. Tohle ocenění si uvědomím až poté, co skončím s aktivní kariérou a s odstupem času," řekla Knapková.

Brněnská rodačka, který se před veslováním věnovala atletice, dokázala stejně jako řada dalších laureátů vyhrát anketu dvakrát za sebou. Letošní a loňská sezona se jí ale těžko srovnávala. V obou však získala stříbrné medaile na MS.

"Porovnat se dají možná ty medaile. Z první jsem měla větší radost než letos z Anglie. Poprvé je to vždy hezčí," řekla Knapková, která se momentálně již pilně připravuje na nadcházející sezonu. Například příští týden ji čeká vysokohorské kondiční soustředění ve Svatém Mořici.

Veslařský svaz se letos rozhodl vyhlásit v pražském hotelu Pyramida trojici nejlepších posádek ve třech kategoriích. Tu juniorskou ovládla čtyřka bez kormidelníka ve složení Jakub Gefing, Jiří Došlík, Pavel Pokorný, Jan Bezděk, která skončila na juniorském mistrovství světa na desátém místě.

Premiérově byla oceněna i nejlepší posádka do 23 let, kterou tvoří již trojnásobné světové šampionky v různých věkových kategoriích na dvojskifu Jitka Antošová, Gabriela Vařeková.

V hlavní seniorské kategorii obsadil druhé místo za Knapkovou stejně jako před rokem skifař Ondřej Synek, jenž na světovém šampionátu v Etonu vybojoval bronzovou medaili.

Třetí skončila párová čtyřka David Jirka, Tomáš Karas, Václav Chalupa a Milan Doleček mladší. Vítězové letošního Světového poháru skončili v Británii pátí.

V kategorii do třiadvaceti let obsadila za Antošovou s Vařekovou druhé místo čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jakub Zof a Jan Gruber, kteří na takzvaném mistrovství světa seniorů B získali stejně jako vítězné veslařky zlaté medaile.

Třetí skončili další medailisté z belgického Hazewinkelu bratři Jan a Ondřej Vetešníkovi startující na dvojskifu lehkých vah.

Mezi juniory si pro cenu vedle čtyřky bez kormidelníka došli zástupci posádky párové čtyřky Milan Rotek, Filip Kaplan, Martin Pavlíček, Jiří Zejda a dvojka bez kormidelníka Adam Kapa, Jan Lankaš.

Nejlepší veteránskou veslařkou byla stejně jako v předešlých dvou letech Pavla Svitáková, mužům kraloval Josef Akai. Tituly čestný člen Českého svazu veslování získali dlouholetí funkcionáři VK Slavoj Litoměřice Václav Vébr a Jan Slípka, oceněn byl i "nestor" českých veslařských novinářů Václav Pacina.

Na slavnostním galavečeru pochválil všechny veslaře i svazový předseda Jiří Kejval. "122. sezona Českého veslařského svazu byla úspěšná. Dovezli jsme řadu medailí ze Světových pohárů, mistrovství světa seniorů i do třiadvaceti let. Jen mezi juniory to tak úspěšné nebylo, ale věříme, že příští rok to bude i tady lepší," řekl Kejval.

Rok 2006 byl pro české veslování úspěšný i na poli funkcionářském. Račicím bylo totiž přiděleno MS do 23 let v roce 2009 a MSJ o rok později.

Výsledky:
Nejlepší seniorská veslařská posádka roku 2006:
1. Miroslava Knapková (skif), 2. Ondřej Synek (skif), 3. párová čtyřka (David Jirka, Jakub Hanák, Václav Chalupa, Milan Doleček ml.).
Nejlepší veslařská posádka roku 2006 v kategorii do 23 let: 1. Jitka Antošová, Gabriela Vařeková (dvojskif), 2. čtyřka bez kormidelníka (Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jakub Zof, Jan Gruber), 3. Jan a Ondřej Vetešníkovi (dvojskif lehkých vah).
Nejlepší veslařská juniorská posádka roku 2006: 1. čtyřka bez kormidelníka (Jakub Gefing, Jiří Došlík, Pavel Pokorný, Jan Bezděk), 2. párová čtyřka (Milan Rotek, Filip Kaplan, Martin Pavlíček, Jiří Zejda), 3. Adam Kapa, Jan Lankaš (dvojka bez kormidelníka).

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Bronzové volejbalisty Kladna opouští francouzský kouč Josserand

29. dubna 2024  11:01

Bronzové volejbalisty Kladna opouští francouzský kouč Arnaud Josserand. Středočeský klub o tom...

Pražská sázka na Kanadu možná nevyjde. USA překvapují organizátory MS

29. dubna 2024  10:59

Šlo o očekávaný krok, kterým měli organizátoři hokejového mistrovství uspokojit fanoušky v Praze....

McIlroy a Lowry vyhráli turnaj dvojic v Avondale na dodatečné jamce

29. dubna 2024  10:51

Golfisté Rory McIlroy a Shane Lowry vyhráli v Avondale turnaj dvojic Zurich Classic of New Orleans....

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...