Nechci, aby lidé šlapali po mé hvězdě

  1:00
Dřív mel možná nejtvrdší ránu na světe, dnes má rozklepané ruce. Boxer, který se stal symbolem slávyi velkuhubosti, slaví šedesátiny. Muhammad Ali. Sedmdesát tisíc lidí povstalo, když ten vysoký, trochu přihrbený muž v bílé teplákové soupravě přebíral pochodeň s plápolajícím ohněm. Ostré světlo na stadionu v Atlantě mířilo jen na něj, celý se třásl. Nikoli nervozitou, ale kvůli Parkinsonově nemoci, kterou trpí. Před šesti lety byl Muhammad Ali posledním členem štafety, neběžel, jen zapálil olympijský oheň.

Slavná to chvíle, takových však zažil spoustu. "Je nejznámějším  člověkem na světě,“ říká jeho čtvrtá manželka Lonnie. Starosta Los Angeles vyhlásil 17. leden Dnem Muhammada Aliho.

Zlato hodil do řeky
Na olympiádě v Římě 1960 vyhrál. On, osmnáctiletý  černý amatér, kterému se skoro smáli, jak v ringu utíká před údery.  "Vypadá jako klaun," říkali o něm. Ali jako by tančil, což bylo novum. Jenže výjimečným postřehem i rychlostí ničil všechny soupeře. Uhnul před levým hákem, sám napřáhl a trefil se pravým direktem... Krátce nato zahodil zlatou medaili do řeky Ohio na protest proti bílé Americe.

Popudila ho diskriminace v rodném Louisville, kde jej s přítelem Ronniem odmítli bílí číšníci obsloužit. Na ulici pak čekal ještě gang motorkářů... Lupiči chtěli od Aliho medaili, věděli, že ji stále nosí u sebe. Po rvačce na mostě Jefferson County se Ali s medailí rozloučil, byť mu ji neukradli... "Poznal jsem, jak to se mnou v téhle zemi je," a medaili demonstrativně mrštil do řeky.

Velká gesta a velké činy, to bylo jeho. Týden po zářijovém  teroristickém útoku na New York přišel mezi záchranáře, kteří v troskách Světového obchodního centra hledali život. Na hlavě modrou hasičskou kšiltovku a v očích slzy. "Pokud tohle  zvěrstvo spáchali muslimové, znásilnili tím celou islámskou víru,"  citovaly ho světové agentury. Ali je Američan a také muslim.

Zbídačeným nemocnicím na Kubě zase věnoval více než 40 milionů korun, další miliony rozdal zaostalým zemím v Africe a Asii, objížděl Ameriku a kázal o hrdosti černých a rasistickém příkoří. OSN ho jmenovala poslem míru.

Kdysi rovněž odmítl jít do vietnamské války. "Zbabělý negr," psalo se o něm. Hrozilo mu pět let vězení, přesto neustoupil. Odebrali mu  profesionální licenci a na tři a půl roku, zřejmě na vrcholu sil, mu zakázali box.

Velkými slovy ten muž šetřil ještě méně: "Jsem největší a nejkrásnější. Létám jako motýl a bodám jako včela." Říkalo se mu Pan Velkohubý, skromností nikdy neoplýval. Občas třeba vynadal novinářům, když se nesmáli jeho vtipům.

Kniha, kterou pomohl sepsat, má titul Jsem největší. Nazpíval pár  gramofonových desek, hrál ve filmech i na Broadwayi, ale poslední léta to vypadá, že slavný boxer se pohybuje spíš mezi životem a smrtí. Trpí Parkinsonovou chorobou, takzvanou třesavou obrnou. Její příznaky zjistili lékaři poté, co v roce 1981 prohrál potřetí ze čtyř zápasů, což byla nevídaně špatná série.

"Od těch ran, co schytal, má poškozený mozek," řeknou lékaři, když mají vysvětlit jeho diagnózu. "To nemá z boxu, on se uměl rvát, krýt se, uhnout," obhajuje legendu  Rudolf Kraj, český boxer, který na olympiádě v Sydney 2000 získal  stříbro.

"Je to vůle Alláha," říká Ali sám. Jisté je, že část buněk v jeho mozku zdegenerovala. Ali špatně mluví,  má závratě a celé tělo se třese. Když ho ve středu v rámci  hollywoodských oslav herec John Voight políbil na tvář, měl boxer  problémy, aby se alespoň trochu usmál.

Otrocké jméno Cassius Clay
Narodil se 17. ledna 1942 v jižanském  Louisville jako Cassius Marcellus Clay. S tím jménem, o němž mluvil  jako o otrockém, triumfoval i na olympiádě. Pak však přestoupil k  muslimské víře a změnil jméno na Muhammad Ali."Nemusím být tím, čím mě  chcete mít vy. Mám právo být tím, čím chci být sám," tvrdil. Jindy ale víru zlehčoval. Řekl třeba: "Proč jsem přestoupil na islám?  Protože hodlám mít čtyři ženy. Jedna mi bude čistit boty, druhá mě bude  krmit, třetí dělat masáže a čtvrtá bude kouzelná." Sám asi tehdy  netušil, že se opravdu čtyřikrát ožení...

Kdyby mu ve dvanácti letech neukradli kolo, možná by svět nikdy  nepoznal, jaká je v něm síla. Bloumal bez kola a nevěděl, co si počít, jak to vysvětlí rodičům. Našel jej policista Joe Martin a pozval do tělocvičny, aby se jen neflákal po ulicích.

Za pár týdnů vyhrál hubený  Cassius, s dlouhými trenýrkami a nahým tělem, svůj první zápas. Otec maloval vývěsní štíty obchodů, takže pár dolarů se rodině náramně  hodilo. Kdo tušil, jaký šampion z malého rváče vyroste?

Po triumfu na  olympiádě vstoupil k profesionálům. Nikdo jiný se v ringu neproslavil  víc než on: z 56 zápasů jich prohrál pouze pět, prezidenti jej zvali na  návštěvy, v pákistánském Karáčí po něm pojmenovali univerzitu, na  Kolumbijské univerzitě v New Yorku převzal čestný doktorát.

V roce 1977 o Alim natočili film The Greatest (Největší), v němž hrál sám sebe. Ve světových kinech je nyní snímek Ali, který stál v přepočtu víc než tři a půl miliardy korun, čili dvakrát tolik, co fenomenální boxer vydělal za svou kariéru.

To on skončil sedmatřicet bitev k. o., ještě před limitem, když poslal soupeře k zemi. Někdy si z nich dělal legraci, svěsil ruce podél těla, hopsal kolem, uskakoval před údery a ještě u toho stačil hecovat. "Tak mě tref! Dělej! Copak to neumíš? Zase vedle... Hele, tady jsem."Občas  před zápasem předpověděl, v kolikátém kole svého protivníka skolí. A  pak předpověď na minutu přesně vyplnil.

Sportovec století
Má farmu v Michiganu, devět dětí, je třikrát  rozvedený a jeho sláva trvá. Poslední manželka, Lonnie, vypráví, že se  stále rád prochází po ulicích, aby pozoroval, jestli ho lidé ještě  poznávají.Apoznávají? "Jistě. Všude na světě." Když se ve všemožných anketách volil sportovec století, mnohokrát se Ali objevil na prvním místě. Ne Jessie Owens, Carl Lewis nebo Wayne Gretzky. Ne Pelé, Jordan, Comaneciovová či Zátopek. Ale Muhammad Ali.

Před pár dny se stal v pořadí 2189. Američanem, který má svou zlatou hvězdu na proslulém Hollywood Boulevard. "Nechci mít hvězdu na chodníku, nechci, aby na ni kdokoli šlapal," řekl hned trochu dotčeně.Ještě před třemi lety Ali šokoval prohlášením, že chce zpátky do ringu, v exhibiční bitvě na patnáct kol. Prestižnímu časopisu Newsweek vykládal, jak se chystá zhubnout o dvacet  kilo, jak pilně chce trénovat.

Jak věrně to potvrzuje jeho velkohubost. Jen chtěl upoutat pozornost.Vždyť box už prý příliš nesleduje. "Jen když je v ringu někdo, kdo se mi líbí," řekl při oslavě šedesátin  v Los Angeles. "Rád se dívám třeba na Lailu, ona je opravdu docela  dobrá," řekl agentuře AP.

Laila je Aliho dcera ze třetího manželství. Když ve Veroně vyhrála svůj první zápas, táta seděl mezi diváky. Mladá Aliová trefila sokyni pravým  direktem do brady a po 31 vteřinách vyhrála k. o. Geny se dědí.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...