Na Big Airu krále Černíka sesadil Marčík

Špindlerův Mlýn - Hvězdný rider Martin Černík byl na domácí půdě poprvé poražen ve své výsostné disciplíně. Stalo se na sobotním Nokia Big Air Contestu ve Svatém Petru, vrcholné show tuzemské sezony. Ve čtvrtém ročníku prestižního závodu za účasti světových es vyhrál podruhé za sebou Tommy Savella z Finska.

Tím slavným se ale stal Ondřej Marčík z Jablonce nad Nisou, který postoupil z národní kvalifikace. Černík, hradecký rezident a jeden z pořadatelů, skončil třetí.

Jak se to přihodilo? "Na měkké hraně můstku jsem vsadil na jistotu. Ostatní měli možná obtížnější skoky, ale většinou si hrábli rukou, nebo sedli na zadek," vypráví Marčík, drobný chlapík s obrovitou červenou čepicí nacpanou mohutnou hřívou vlasů.

To platilo jak pro Černíka, tak pro Švéda Sormana - letošního účastníka slavné Arctic Challenge, i další domácí naději Kutila. "Je to ohromný úspěch," těšil se Marčík. "Martin mi večer poblahopřál. Ale žádnej drink jsem mu kupovat nemusel, já na to pití moc nejsem."

Přestože na proslulé afterpárty vydržel s posunem času až do čtyř do rána, už v devět musel být znovu na kopci. "Pro sponzora vedu kurzy snowboardu," pokrčil rameny.

Marčík byl letos třetí v Českém poháru. Skalpu Černíka si váží, ale za největší úspěch považuje postup do semifinále European Open v Laaxu - v U-rampě, což je olympijská disciplína. Právě v ní usiluje o Turín 2006 i Černík.

"Ale u nás nejsou rampy, nedá se trénovat. Máme na to možnosti jenom před závody," říká Marčík, který má domácí půdu ve snowparku v Rejdicích. "Staráme se tam o areál sami, pomáháme, jak se dá."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž