Mladíček Kraus to na křídle umí

F r ý d e k - M í s t e k - Je rychlý jako blesk a ostrý jako žiletka. Až nasbírá zkušenosti, bude dvaadvacetiletý Michal Kraus z Radegastu Frýdek-Místek nejlepším křídlem v domácí soutěži. Jestli už jím není teď. "To, co Michal předvádí, se jen tak nevidí," chválí svého borce frýdecko-místecký trenér Rastislav Trtík takřka po každém utkání. Nejsou to přehnané věty na povzbuzení mladého hráče, aby mu zvednul sebevědomí. Trtík ví, o čem mluví. Na křídle sám hrával a když se mu něco nebo někdo nelíbí, dokáže být dosti kritický.

Michal Kraus do Frýdku-Místku přišel v závěru minulé sezony z třetiligového Kolína. V nejvyšší soutěži odehrál jen pár zápasů za Jičín, kde byl na hostování. Premiéru si ve Frýdku-Místku odbyl parádní. Hrálo se čtvrtfinále Českého poháru ve velké hale s Plzní.

Po dvou víceméně seznamovacích trénincích si Kraus hned připsal dva góly. K jednomu jej Martin Kovář tehdy doslova dostrkal. Žďuchnul do něj, aby šel házet sedmičku. Teď už mu postrkováním nikdo sebeděvomí dodávat nemusí. Má jej dost.

Sedmičky sice stále nestřílí, nechává je zkušenějším, ale když se na pravém křídle probije do šance, promění ji. Že mu stačí opravdu malá skulinka, už se přesvědčil nejeden brankář. „Jednou mi dal gól do šibenice z takového úhlu, že jsem se šel hned podívat, jestli není z boku branky v síti nějaká díra,“ přiznal po jednom ze zápasů karvinský brankář Miloš Slabý.

Kraus není taková hračička jako třeba zuberský Pavel Hrachovec. Neumí se s driblujícím míčem obtočit kolem tří hráčů, povodit si je, potahat za nos a zavěsit jako on. Jeho předností je však dravost, síla a odvaha. Výrazně na sobě pod vedením trenéra Trtíka zapracoval v obraně. Dobře čte hru, předvídá, co soupeř udělá a dokáže vystihnout rozehrávku.

Když už míč vypíchne, nikdo jej nezastaví. Zakmitá nohama, na metru nabere ohromnou rychlost a letí jako vítr. Postaví-li se mu vracející protihráči do cesty, tělem si je rozrazí a je na brankovišti. „Kraus? Ano šikovný, moc šikovný,“ uznává i trenér Karviné Ivan Hargaš.

Přesně takový typ bojovníka se mu líbí. To je možná jedna z mála věcí, na které se s Rastislavem Trtíkem shodnou. „Pokud nebude Michal v reprezentaci, začnu vážně uvažovat o její úrovni,“ přidal se Trtík. „Svými výkony neustále háže trenérovi národního týmu rukavici. Uvidíme, jestli ji pan Haber zvedne.“

Konkurence v národním týmu je však na postu pravého křídla silná. Hraje v ní Jan Filip a Daniel Čurda. Filip, bývalý hráč Dukly Praha, teď září i v Německu a jen tak někoho do základu nepustí.

Plzeňský Čurda je zatím druhý v pořadí. Právě on také Krause předstihnul v loňském bodování o nejlepší pravé křídlo v domácích soutěžích. Michal Kraus na sobě ovšem stále pracuje a oběma už šlape na paty. Ve dvaadvaceti letech je velkou nadějí české házené.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž