Jachting

Jachting | foto: Pavel Nesvadba

Mladí a talentovaní jachtaři se chystají na mistrovství světa

  • 0
Pečlivě představili pořadatelé z Černé v Pošumaví mistrovství světa jachetní třídy Splash pro jachtaře od 13 do 19 let. Šampionát se uskuteční od 13. do 19. srpna na Lipenské přehradě. "To je náhoda, ani jsem si toho nevšiml," ujistil ředitel mistrovství Alexandr Jegorov k tomu, že čísla o věku soutěžících a datu konání se shodují.

Uvedl, že zatím se přihlásilo 66 lodí, připraveno je 40 pořadatelů. "Přihlásit se mohou ještě na místě před začátkem mistrovství," upřesnil dále. "Ale nečekáme, že by počet startujících nějak výrazně stoupl," doplnil.

Na Šumavu už dorazili první účastníci. Nizozemci, kteří jsou v této třídě nejlepší a mají z ní nejvíce zkušeností, přijeli vyhrát. V Česku, kde je jachting dost rozšířený, je to třída mladá. Dokonce tak, že ji svaz jachtingu ani nemá v seznamu lodních tříd na oficiálních stránkách.

Loď je jednomístná a třída navazuje na třídu Optimist, kde začínají nejmladší jachtaři. Jedno mistrovství světa už na jihu Čech a vůbec v Česku bylo. V roce 1994 se tu soutěžilo a nesoutěžilo ve třídě Vaurien."Startoval tu celý svět. Ale nefoukalo," vzpomínal zástupce ředitele letošního šampionátu Karel Švec. "Až poslední den najednou byla bouřka a nastalo boží dopuštění," dodal.

Přece jen se lodě tedy na Lipno vydaly. A některé dvoučlenné posádky byly u vytržení. "Dvě italské si v tom počasí lebedily," pokračoval. Pro jachtaře je nejlepší, když není horko a fouká. "Když jsou voda i vzduch teplé 10 stupňů a fouká vítr 10 metrů za vteřinu," pravil Karel Švec.

Letos mají k takovému počasí na Lipně blízko. Když je ve vnitrozemí chladno, je tam často o dost chladněji. A léto ještě letos nikdo v Česku nezažil.

Na druhou stranu je to pro kraj škoda, protože ubývá turistů. Mistrovství světa některé jistě přivábí. Pořadatelé pro diváky v Černé na neděli 14. srpna od 14 hodin připravili představení třídy. Závodit se bude následujících pět dnů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž