Barbora Seemanová

Barbora Seemanová | foto: Milena Sojková / MAFRA / Profimedia

Česko posílá na plavecké MS celkem 17 sportovců, nejvíc se čeká od Seemanové

  • 1
Česko bude mít na únorovém mistrovství světa zastoupení ve všech plaveckých sportech včetně skoků do vody. V bazénu by mělo závodit osm českých plavců, což je dvojnásobek ve srovnání s letošním šampionátem ve Fukuoce. Nominaci na první vrcholnou událost příštího roku v tiskové zprávě oznámil Český svaz plaveckých sportů.

Vedle osmi bazénových plavců jsou v nominaci čtyři reprezentanti v dálkovém plavání, dvě akvabely, extrémní skokan do vody Michal Navrátil a dvě skokanky do vody.

V bazénu se nejvíce očekává od kraulařky Barbory Seemanové, která je na dvoustovce mistryní Evropy z roku 2021 a nedávno obhájila stříbro na ME v krátkém bazénu. Letos jí ve Fukuoce těsně uniklo finále. V nominaci nechybí ani čerstvá bronzová medailistka z ME v krátkém bazénu Kristýna Horská, která o červencový šampionát v Japonsku vinou zdravotních problémů přišla.

Už na osmé MS se chystá nejzkušenější členka výpravy Simona Kubová, jež na ME v krátkém bazénu nestartovala. Poprvé se na globální akci v dlouhém bazénu představila už v roce 2011 pod dívčím jménem Baumrtová. V létě tato chomutovská znakařka postoupila na MS dvakrát do semifinále. Naopak premiéra na MS v dlouhém bazénu čeká Ondřeje Gemova, Barboru Janíčkovou, Miroslava Knedlu a Vojtěcha Netrha.

Do týmu dálkových plavců se vrací Matěj Kozubek, podruhé bude na MS Martin Straka. Zkušenosti ze světových šampionátů mají Lenka Pavlacká, za svobodna Štěrbová, a Alena Benešová.

Logan Fontaine a Eric Hedlin bojují v závodu dálkových plavců na pět kilometrů na MS v Koreji o stříbro, za nimi finišuje Matěj Kozubek.

Počtvrté budou na MS synchronizované plavkyně Karolína Klusková s Anetou Mrázkovou. Zkušenosti nechybějí ani extrémnímu skokanovi do vody Navrátilovi. Naopak premiéra ve skocích do vody čeká patnáctiletou Terezu Jelínkovou a o čtyři roky starší Ivanu Medkovou.

MS v plaveckých sportech se v katarském Dauhá uskuteční od 2. do 18. února. Je prvním globálním vrcholem před letními olympijskými hrami v Paříži. Evropané budou mít ještě v červnu, tedy měsíc před OH, kontinentální šampionát v plaveckých sportech v Bělehradu.

Nominace na MS v plaveckých sportech

Bazénové plavání: Ondřej Gemov, Daniel Gracík, Miroslav Knedla, Vojtěch Netrh, Kristýna Horská, Barbora Janíčková, Simona Kubová, Barbora Seemanová,

Dálkové plavání: Matěj Kozubek, Martin Straka, Alena Benešová, Lenka Pavlacká.

Synchronizované plavání: Karolína Klusková, Aneta Mrázková.

Skoky do vody: Tereza Jelínková, Ivana Medková.

Extrémní skoky do vody: Michal Navrátil.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž