Triatlonistka Petra Kuříková.

Triatlonistka Petra Kuříková. | foto: ČTK

Triatlonistka Kuříková závod na ME po pádu na kole nedokončila

  • 0
Pro triatlonistku Petru Kuříkovou skončil start na mistrovství Evropy na olympijských tratích v Mnichově po pádu v cyklistické části. Česká medailová naděje, která na konci července vyhrála v Pontevedře poprvé v kariéře závod Světového poháru, musela být podle svazového webu převezena do nemocnice s podezřením na zlomeninu klíční kosti.

Kuříková figurovala po plavecké části na 14. místě a po úvodním z osmi okruhů na kole byla devatenáctá s odstupem jedenácti sekund za vedoucí skupinkou. Pak ale skončila na zemi, když po prvním průjezdu depem najela ve vysoké rychlosti do závodnic, které před ní popadaly v zatáčce.

Nejlepší z českých reprezentantek tak na multisportovním šampionátu byla Tereza Zimovjanová, která po slabší plavecké části doběhla ve vynikající divácké kulise díky vydařenému finiši na 23. místě. Heidi Juránková skončila na 35. příčce.

„Doufala jsem, že tu dosáhnu na hezčí umístění, takže nemohu být spokojená. Ale dokud se nezlepším v plavání, tak to bohužel na lepší výsledek stačit nemůže. Docela spokojená mohu být s během, kdy se mi podařilo několik soupeřek seběhnout,“ zhodnotila závod Zimovjanová na svazovém webu.

Dvacetiletá Juránková měla v běžecké části krizi. „Dostala jsem křeče do břicha a musela zastavit. Ale podél trati bylo strašně moc diváků a hned na mě začali křičet. Povzbudili mě a běžela jsem dál. Moc jim za to děkuju. Takovou atmosféru jsem nikdy v životě nezažila,“ uvedla Juránková. Divácká podpora překvapila i Zimovjanovou. „Neumím tu atmosféru s ničím porovnat. Tolik lidí! Byla tu neskutečná kulisa a celý závod byl nádherně udělaný. Diváci fandili všem bez ohledu na národnost,“ dodala.

Z vítězství na tratích 1500 metrů plavání, 40 km cyklistiky a 10 km běhu se radovala Britka Non Stanfordová, která o devět sekund porazila domácí Lauru Lindemannovou. Bronz získala Cassandra Beaugrandová z Francie.

Muži budou v Mnichově o medaile bojovat v sobotu.

ME v triatlonu na olympijských tratích v Mnichově

Ženy: 1. Stanfordová (Brit.) 1:52:10, 2. Lindemannová (Něm.) -9, 3. Lombardiová (Fr.) -12, 4. Eimová (Něm.) -41, 5. Beaugrandová (Fr.) -55, 6. Derronová (Švýc.) -1:00, ...23. Zimovjanová -5:30, 35. Juránková -8:22, Kuříková (všechny ČR) nedokončila.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž