Martina Sáblíková při závodě na 5000 m v norském Stavangeru

Martina Sáblíková při závodě na 5000 m v norském Stavangeru | foto: Pavel Lebeda, sport-pics.cz/Sport Invest

Budu se rvát o přední příčky. Sáblíková se vrátila v plné síle a vyhlíží MS

  • 3
Od vítězství ji dělilo pouhých osm setin, přesto byste na jejím obličeji nenašli ani střípek zklamání. Právě naopak. Už v závěrečném kole neskrývala rychlobruslařka Martina Sáblíková radost, s úsměvem projela cílovou čáru a v závodě Světového poháru na 3000 metrů v polském Tomaszowě Mazowieckém slavila povedené druhé místo. „Beru ho všema deseti,“ smála se.

Až do poslední jízdy vedla, z první pozice ji sesadila norská sokyně Ragne Wiklundová. „Jsem ráda, že jsem s ní dokázala jet vyrovnaný závod, to má pro mě mnohem větší cenu,“ přiznala Sáblíková v nahrávce pro média.

„Sledovala jsem ji, pět kol měla hodně vyrovnaných. Nepředpokládala jsem, že bych ji mohla porazit, protože ona je úplně někde jinde.“

Pětatřicetiletá Češka se na start závodu postavila poprvé po dvou měsících, během nichž léčila zranění, které si přivodila při prosincové zastávce Světového poháru v Calgary.

Tehdy se při tréninku nešťastně řízla bruslí do nohy a musela si od sportovního zápřahu dát na chvíli pauzu. I proto ji těšilo, že se hned po návratu zařadila mezi nejlepší. „Předvedla jsem sebevědomý projev,“ chválila se.

Skvělý návrat Sáblíkové. Po zranění si v Polsku vybruslila druhé místo

Díky skvělému výkonu poskočila na průběžné osmé místo hodnocení Světového poháru. „To ani nevím,“ usmívala se. „Pro mě je hlavní, jak se cítím, ne kam až se můžu dostat, to teď úplně neřeším.“

„Jsem šťastná, že se mi podařilo vrátit zpátky svůj výkon, čeká mě zakončení svěťáku a mistrovství světa, na to se teď především soustředím,“ vysvětlila Sáblíková, která kvůli zranění vynechala lednový evropský šampionát.

Do březnového mistrovství světa už naskočí a i ve 35 letech chce zasáhnout do rvanic o nejvyšší příčky. „Potvrdila jsem si, že můžu stále bojovat, zase se poperu o přední místa,“ slíbila českým fanouškům.

Martina Sáblíková během závodu na 3000 m v norském Stavangeru.

Šestnáctinásobná mistryně světa ale pro nadcházející šampionát favorizuje jinou rychlobruslařku. „Všichni víme, co Ragne (Wiklundová) dokáže na rychlém ledě, má největší šanci na trojce, možná i na pětce,“ předeslala Sáblíková směrem k březnu.

A možná i ona sama potěší všechny podporovatele. Pokud naváže na skvělý páteční výkon, může do své rozsáhlé sbírky přidat další medaili.

Bude ale muset počítat s tvrdší konkurencí. V Polsku totiž nestartuje hvězdná Nizozemka Irene Schoutenová, úřadující olympijská šampionka a druhá žena SP.

„Zpracuju, co teď prožívá moje hlava. A naplno to využiju do dalších závodů,“ vyslala Sáblíková zprávu soupeřkám.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž