Lidé žádají tresty za doudlebskou záložnu

Č e s k é B u d ě j o v i c e -
Doudlebská družstevní záložna a její pád je černé svědomí státních dozorců, ministerstva financí a poslanců. Stát umožnil okrádání poctivých střadatelů - na tom se na včerejším horkém telefonu redakce shodli všichni volající. Mezi lidmi, kteří se vyjadřovali k příčinám a důsledkům potíží českobudějovické kampeličky, byli i odborníci.

Zdeněk Filip, bankovní úředník Praha:
Zásadním bodem neúspěchu je mediální kampaň, nepříznivé ekonomické prostředí, prodeje České spořitelny a Komerční banky. Česká spořitelna chtěla kampeličky zlikvidovat. Špatné bylo chování managementu záložny, ale i zákon, který nenařizoval od začátku dohled. Nesporná je odpovědnost státu, vlády a parlamentu za sto tisíc lidí v družstevních záložnách. Zodpovědnost je ministerstva financí a státního úřadu pro dohled.

Miroslav Hrdina, ekonom Brno:
Doudlebská záložna táhne ke dnu dalších pět kampeliček, které v ní mají peníze, mimo jiné i brněnskou Besedu. Vše zavinil prokurista Miroslav Mrkvan, který nakonec peníze přelil do svých firem. Měl k tomu neomezenou moc. Za vším jsou praktiky tunelářů, kteří vykradli banky, investiční fondy a teď se pustili do družstevních záložen.

Josef Kaňák, České Budějovice:
Vláda vyzývá občany, aby mysleli na zadní kolečka a spořili na důchod. Výsledkem je, že nedostanou nakonec nic. Jak je stát chrání? Kde jsou potom záruky, že nepadnou i penzijní fondy? Úřad pro dohled nad záložnami se nechoval tak, jak měl, a je otázka proč.

Stanislav Pavlovský, České Budějovice:
Tady zanedbal kde kdo, co mohl. doudlebskou záložnu šetří krajský úřad pro vyšetřování, ale fascinuje mě, že v době, kdy měl stát nad záložnou dohled, uvolňovaly se z ní prostředky do firmy AGRIPOS. Proč policie nestíhá vedení záložny vazebně?

František Ševčík, Staňkov:
Banky ani kampeličky se nechovají tržně, na vině je špatný management. Při cestě do Rakouska jsem chtěl v pobočce Doudlebské záložny v Chlumu u Třeboně koupit vloni šilinky, ale odmítli mě, že je neprodávají, jenom nakupují. Nedivím se tomu, jak dopadli, když se banka chová takhle.

Jan Karásek, důchodce, České Budějovice :
Jako kantor jsem byl zvyklý, že dohled nad žáky znamená plnou odpovědnost. Je známo, že úřad pro dohled nedělal do roku 1999 nic, přesto je případ doudlebské záložny podivný: Obtíže začaly v září 1999 a nucená správa letos v květnu. Žádám o sdělení, zda kontrolor úřadu pro dohled byl naprostý neodborník, kterého opili rohlíkem, nebo zda šlo o podplatitelného člověka. Tunelovalo se i po státní kontrole. Jako člen záložny, kde mám úspory na stáří, žádám proto státní úřad o půjčku 25 tisíc korun na pohřeb, abych nebyl příbuzným na obtíž. Tuto částku vyberte z mého vkladu u doudlebské záložny, pokud se vám podaří v příštím století věc vyřešit.



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Důchodci, Dům roku, Fond