Lázně hostí nejlepší vodáky světa

Karlovy Vary - Medaile v domácím prostředí chtějí sbírat čeští sjezdaři na divoké vodě na mistrovství světa, které v úterý začíná v Karlových Varech. Na Teplé je připraven český tým složený ze zkušených reprezentantů i nováčků. Medailovými nadějemi jsou zejména Michala Strnadová-Mrůzková, Kamil Mrůzek a Tomáš Slovák.

"Všichni jsou v pořádku a připraveni," ujistil reprezentační kouč Robert Knebel.

Český reprezentační tým přijel do Karlových Varů v neděli, na Teplé už ovšem letos třikrát trénoval. "Doufám, že medailí několik bude," řekl Knebel.

Na minulém mistrovství světa nestartovala Strnadová, která tehdy dala přednost evropskému šampionátu v rychlostní kanoistice a možnosti nominovat se na olympiádu do Atén.

Tehdy se jí to podařilo a také letos bude světový šampionát v Karlových Varech její poslední sjezdařskou akcí. "Pak už se budu věnovat jen závodům v rychlostní kanoistice," uvedla suverénka závodů ve sjezdu.

Před dvěma lety v Německu byl právě současný reprezentační kouč Robert Knebel druhý ve sjezdu na kajaku, Slovák přidal ve sprintu bronz. Dařilo se i hlídkám, které přivezly kompletní sbírku.

Znalost karlovarské trati by pro české vodáky měla být výhodou. "Určitě, letos jsme tady využili velkou vodu při deštích a několikrát trénovali," prozradil Knebel.

Klasický sjezd na Teplé je nezvykle dlouhý, do cíle to závodníkům trvá kolem dvaceti minut. "Většina na to není zvyklá a bojí se toho, kdežto my to máme najeté," vypíchl kouč největší profit z trati.

V úterý se v Karlových Varech pojede měřený trénink, který rozhodně o pořadí na startu.

"Ti nejlepší musejí vyhrát, aby při závodu jeli na konci a měli přehled. To je výhoda," upozornil Knebel.

Ve středu je od 13 hodin na programu klasický závod, v pátek se od 10 a 13 hodin pojede dvoukolový sprint. Mistrovství světa zakončí sobotní závody hlídek rovněž od 13 hodin.

V České republice se sjezdařský světový šampionát na divoké vodě koná podruhé, poprvé se tak stalo v roce 1967 ve Špindlerově Mlýně.

Celý týden budou závody v Karlových Varech lemovány bohatým doprovodným programem před hotelem Thermal, například závodem ve veslování na trenažéru, v eskymáckých obratech či na kolečkových bruslích. O kulturní doprovod se postarají zpěváci a hudební skupiny.

Nominace ČR:
Sprint:
Muži:
C1:
Jan Neset, Lukáš Uncajtík, Lukáš Novosad, Tomáš Kejklíček. C2: Roman Mornštejn - Petr Veselý, Marek Šálek - Jan Říha, David Lisický - Jan Vlček, David Baustein - Tomáš Petříček. K1: Tomáš Slovák, Kamil Mrůzek, Aleš Marek, David Knebel.
Ženy:
K1:
Kateřina Vacíková, Lenka Langerová, Anna Zástěrová, Michala Strnadová-Mrůzková.
Dlouhý sjezd:
Muži:
C1:
Neset, Uncajtík, Novosad, Marek Rygel. C2: Mornštejn - Veselý, Šálek - Říha, Lisický - Vlček, Jan Macík - Jiří Machač. K1: Slovák, Mrůzek, Marek, Knebel.
Ženy:
K1:
Vacíková, Langerová, Linda Vránová, Strnadová-Mrůzková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž