Hokejbal, Hradec Králové - Letohrad

Hokejbal, Hradec Králové - Letohrad - Hradec Králové - Letohrad, souboj finalistů loňského ČP

Kubeš odešel z Letohradu, v dresu rivalů z Hradce cítí šanci na titul

  • 0
Asi jako dva kohouti na jednom smetišti se snesou hokejbalisté Letohradu s Hradcem Králové. A přestože mnoho extraligových zápasů už hrany dřívější fanatické nenávisti obrousilo, ještě stále se najdou lidé, kteří tu zprávu považují za "vlastizradu". Pavel Kubeš - tedy čerstvý mistr světa a klíčový hráč podorlického mužstva - posiluje odvěkého rivala.

"To víte, že mi to teď pár lidí dává sežrat. Pro někoho je to asi skutečně neodpustitelná záležitost," říká pětadvacetiletý útočník. "Případ Kubeš" ale není první "kauzou" podobného druhu. Ještě když Hradečtí ani zdaleka neměli takové ambice jak nyní, na pranýři se ocitl Daniel Nutil, který nad nabídkou Letohradu dlouho neváhal, před rokem pak opačným směrem putoval tehdejší hrající asistent trenéra a současný kouč Hradce Jiří Mašík.

A právě Mašík ve spolupráci s hradeckým kapitánem a nejužitečnějším hráčem nedávného světového šampionátu v Plzni Petrem Novákem stojí za příchodem Kubeše. "K trenérovi mám skutečně blízko, to je asi to největší lákadlo. A šance být v jednom týmu s takovým hráčem jako je Novák se také neodmítá," vysvětluje nová posila důvody odchodu.

Je tu však ještě něco. Letohrad prožil vše možné, jen ne úspěšnou sezonu. Semifinalista z roku 2008 se potácel na hraně postupu do play-off, do osmičky nakonec proklouzl, avšak vzápětí hladce 0:3 na zápasy podlehl vítězi základní části Mostu.

"Byla znát generační obměna kádru. Ale hlavním důvodem proč to takhle bídně dopadlo je, že jsme netrénovali. Ono to prakticky ani nebylo možné, když půlka kádru dojížděla jen na zápasy z Moravy," pokračuje Kubeš.

Reprezentant se netají ani neshodami s trenérem Miroslavem Hrabicou: najednou začal prosazovat metody, které hlavně starší a zkušení hráči těžko nesli a některé jeho názory ani neměly rozum. Také prosazoval mladé hokejbalisty více než bylo zdrávo. Ale připouštím, že chyba byla také v řadě z nás." Jak to skončilo? Přestože Hrabica se s vedením dohodl na další spolupráci, musel odejít. "Vynutili jsme si změnu, už to nešlo dál," uvádí Kubeš.

Letohrad bude v nové sezoně trénovat Martin Motyčka, ale elitní útočník přesto dal přednost Hradci, respektive Mašíkovi. "Cítil jsem, že potřebuju změnu. Teď se moc se těším na nový kolektiv a dokonce i na tréninky. Žiju v Pardubicích, a tak dojíždění nebude vůbec žádný problém," říká letošní mistr světa,

Kubešovi nevadí ani to, že ztratí roli jasného lídra: "V Hradci jím je Petr Novák, jsem přesvědčen, že nám to bude klapat." Hradec to letos dotáhl až do extraligového finále. Láká Kubeše titul? "Samozřejmě, že ano, ale o tom se moc nemluví. Tedy zatím," dodává.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž