Michal Březina | foto: Reuters

Krasobruslař Březina vyhrál prestižní závod Americká brusle

  • 3
Český krasobruslař Michal Březina vyhrál v kalifornském Ontariu závod Americká brusle a poprvé v kariéře triumfoval v podniku série Grand Prix.

 Ve volné jízdě dnes udržel průběžné vedení z pátečního krátkého programu, druhého
Belgičana Kevina van der Perrena porazil o 3,52 bodu. Třetí skončil vicemistr světa Japonec Takahiko Kozuka.

Březina zvládl čistě už krátký program, jedinou vadou bylo, že si ještě před jejím startem rozmyslel zařazení čtverného skoku. "Měl jsem obavy, abych se na úzkém kluzišti vešel. V tréninku jsem málem narazil do mantinelu," vysvětlil Březina novinářům.

K rozhodnutí mu také napomohlo, že jako předposlední startující v desetičlenném poli věděl o sérii nezdarů svých soupeřů. Až po něm šel přitom na led favorizovaný Kozuka, který pak upadl při čtverném skoku. 

Ani ve volné jízdě sice čtvrtý muž z posledních dvou mistrovství světa nezařadil
plánovaný čtverný skok a při trojitém lutzu - posledním trojitém skoku v programu - upadl, i tak ale vedoucí pozici udržel a na prahu sezony prokázal výbornou formu.

V seriálu Grand Prix, v němž loni jednadvacetiletý brněnský rodák vinou zranění nestartoval, se dostal na stupně vítězů podruhé v kariéře. Před dvěma lety na NHK Trophy v Naganu skončil třetí. Prvenstvím na Americké brusli napodobil Tomáše Vernera, který vyhrál loni v listopadu v Moskvě.

Ve volné jízdě Březina předvedl celkem šest trojitých skoků, čtverný ale americkému publiku neukázal. Do jízdy pro novou sezonu přitom zapracoval čtverného toeloopa a salchowa. Skočil dvakrát trojitého axela, dva flipy a toeloopa. Závěrečný lutz se mu nepovedl.

Hlavou mu pak vrtalo, zda neměl přece jen čtverné skoky zkusit. Poslechl však trenéry, kteří viděli ostatní soupeře spadnout, a neriskoval. "Všechno viděli a zvolili taktiku, když můžeš hrát na jistotu, tak hrej. Trochu mě to štvalo, jsem si jistý, že kdybych čtveráky zkusil, vyšly by mi," řekl Březina.

V příštím závodu je chce zařadit. "Chci trenérům dokázat, že je tam dám, i kdyby říkali, že ne," dodal svěřenec trenérů Karla Fajfra a Petra Starce. Vítězství na Americké brusli mu vyneslo prémii 18 000 dolarů.

Kozuka volnou jízdu nezvládl a po pádech ho předstihl Van der Perren, dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství Evropy. Až předposlední deváté místo obsadil úřadující evropský šampion Francouz Florent Amodio.

Americká Brusle

Muži:
1. Březina (ČR) 216,00 b., 2. Van der Perren (Belg.) 212,48, 3. Kozuka (Jap.) 212,09.

Po krátkém programu
Taneční páry:
1. Davisová, White (USA) 70,33, 2. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 61,07, 3. Zhiganshinová, Gazsi (Něm.) 55,66.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž