Kraj vyboxoval na mistrovství světa medaili

  • 17
Bangkok - Boxer Rudolf Kraj se vrátí z mistrovství světa v Bangkoku s medailí. Druhý muž olympijského turnaje v Sydney porazil dnes ve čtvrtfinále kategorie do 81 kilogramů Egypťana Ahmeda Mohameda Ismaila a zajistil si bronz. Své umístění může Kraj ještě vylepšit. V pátečním semifinálovém duelu jej však čeká obhájce titulu Rus Jevgenij Makarenko. "Má životní formu," prohlásil na adresu mělnického boxera reprezentační trenér Svatopluk Žáček. Kraj se v Bangkoku znovu vrátil do světové špičky poté, co ho po olympijském úspěchu pronásledovaly zdravotní problémy.

Kraj měl v duelu s Ismailem od začátku navrch. Po prvním kole vedl o tři body, ve druhém zvýšil svůj náskok na sedm a nakonec zvítězil jednoznačně 25:14. "Udělal jsem si to těžší, než ten zápas musel být. Byl jsem nervózní, protože šlo o hodně a já si to uvědomoval," řekl.
 
V březnu 2001 si ve finále Velké ceny Ústí nad Labem s Kubáncem Miguelem Velozem poranil rameno a musel dokonce na operaci. Kvůli vleklým potížím vynechal téměř celou loňskou sezonu, ale letos se znovu dostal do bývalé formy.

"Teď už to ze mě spadlo a budu boxovat jinak," plánoval před utkáním s Makarenkem, kterého v ringu potká poprvé. "Je o něco vyšší než já, ale dá se s ním boxovat. Chtělo by to ho hned na začátku dobře trefit, aby věděl, zač je toho loket," smál se před duelem s úřadujícím mistrem Evropy. Na přípravu má jen několik
hodin. "Raději bych měl pauzu, aby stihl zregenerovat, ale už jsem si tu na rychlý sled zápasů zvykl," tvrdil Kraj.

Český boxer se vrátí ze světového šampionátu s cenným kovem teprve potřetí. Na stupně vítězů se dosud prosadil jen Lukáš Konečný, který skončil třetí v roce 1997 v Budapešti a o dva roky později v Houstonu. Krajovu medaili dnes v Bangkoku oslavili jen trenéři. "Já si zatím ten úspěch nepřipouštím. Nechávám si to až domů," dodal boxer, kterého po návratu z olympiády v Sydney vítalo v Mělníku zaplněné náměstí.

Výsledek - čtvrtfinále:
do 81 kg:
Kraj (ČR) - Ismail (Eg.) 25:14.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž