Kasparov vyhrál v simultánce všechny partie

  • 2
Brno - Nejlepší světový šachista Garry Kasparov dnes v Brně sehrál 25 partií v rámci šachové show, jejíž výtěžek získal Nadační fond dětské onkologie Krtek. Šachové simultánky se zúčastnili sportovci, politici a další osobnosti společenského života. Kasparov všechny partie vyhrál.

Na startovném a od sponzorů vybral fond jeden milión korun. Za něj chce zřídit ubytování pro mimobrněnské pacienty a jejich rodiče, kteří denně absolvují program v nemocnici, ale nemusí být trvale hospitalizováni. "Peníze by měly stačit na úpravu nejméně sedmi pokojů," řekl primář dětské onkologie v Brně a zakladatel fondu Jaroslav Štěrba.

Třem chlapcům z oddělení dětské onkologie se však splnil jeden ze snů již dnes, když si mohli zahrát s Kasparovem. "Hodně jsem cvičil, hlavně s tatínkem," přiznal třináctiletý Jakub Nekvapil, který šachy hraje od první třídy.

Prorektorka Masarykovy univerzity Zuzana Brázdová, kterou Kasparov porazil ve čtrnáctém tahu, se připravovala celou noc studiem světoznámých partií. "Moje rodina tipovala, že vydržím nejdéle osm tahů," prozradila Brázdová, která šachy hrála naposledy před třiceti lety.

"Říkal jsem už před tím, že ho (Kasparova) musíme nechat vyhrát, když je tady host. Šlo jen o to, aby to nebylo moc nápadné," zhodnotil svou porážku s nadsázkou veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Sám Kasparov po skončení simultánky zdůraznil, že v tomto druhu zápasů nejde o sportovní výkony. Přiznal, že mezi soupeři se i na tomto turnaji objevili nejméně dva, jejichž hra ho zaujala tak, že o partii musel déle přemýšlet.

O tom, že ke hře přistupoval s naprostou vážností, svědčí i to, že si před jejím zahájením s každým z hráčů podal ruku a srovnal šachové figurky svým tradičním způsobem.

Garry Kasparov sehrál v Brně charitativní simultánní partii s 25 soupeři.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž