Pavel Petřikov (vlevo)

Pavel Petřikov (vlevo) | foto: ČTK

Družstvo judistů skončilo páté, v bitvě o bronz nestačilo na Poláky

  • 1
Čeští judisté skončili na mistrovství Evropy v Kazani pátí v soutěži družstev a vyrovnali tak své maximum z roku 2014. Porazili Rakousko a Srbsko, naopak ve čtvrtfinále nestačili na domácí Rusko a v boji o bronz těsně podlehli Polsku. V

V prvním kole narazili Češi na sousedy z Rakouska. Trenér Petr Lacina překvapivě nasadil i svou největší hvězdu Lukáše Krpálka, kterého trápí rameno. Právě on však vybojoval pro český tým rozhodující třetí bod a zařídil postup. Zlepšil si tak náladu po sobotním brzkém vypadnutí v individuálním turnaji. Kromě něj své duely vyhráli také Pavel Petřikov a David Klammert.

Ve čtvrtfinále už Češi nestačili na domácí Rusko, když tentokrát s Michalem Horákem místo Krpálka prohráli 1:4. Jediný bod zařídil Jaromír Musil.

V opravách proti Srbsku nastoupili v sestavě Petřikov, Jakub Ječmínek, Musil, Klammert, Krpálek a soupeře jasně předčili, když mu nedovolili ani bod. Petřikov získal ipon, Ječmínek vyhrál na tresty v prodloužení, Musil s Krpálkem soupeře udrželi a proti Klammertovi Srbové soupeře ani nenasadili.

Naopak v utkání o bronz nepustilo zranění do zápasu Ječmínka a Polsko získalo bez boje výhodu jedné výhry. Tu nakonec udrželo a zvítězilo 3:2.

Bronzovou medaili už dvakrát získalo družstvo Československa v letech 1954 a 1984. V druhém případě u toho byl i Pavel Petřikov starší, otec a trenér současného reprezentanta.

Mistrovství Evropy v judu

Kazaň

Družstva:
Muži
Finále:
Gruzie - Rusko 3:2.
O 3. místo: Polsko - ČR 3:2, Ázerbájdžán - Francie 3:2.
Opravy:ČR - Srbsko 5:0.
Čtvrtfinále:Rusko - ČR 4:1.
Osmifinále:ČR - Rakousko 3:2.

Ženy
Finále:
Polsko - Rusko 3:2.
O 3. místo:Německo - Ukrajina 5:0, Francie - Chorvatsko 4:1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž