Jevgenija Medveděvová během své volné jízdy.

Jevgenija Medveděvová během své volné jízdy. | foto: AP

Medveděvová se pokusí dostat na MS, pomoci má finále Ruského poháru

  • 0
Dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení Jevgenija Medveděvová se pokusí na poslední chvíli protlačit na březnové mistrovství světa v Japonsku. Ve druhé polovině příštího týdne bude závodit ve finále Ruského poháru, který patří k soutěžím, k nimž budou ruští funkcionáři přihlížet při skládání týmu pro MS. Šanci na nominaci má také Jelizaveta Tuktamyševová, která se o víkendu vrátila k závodům po zápalu plic.

Medveděvová, která vládla světovému krasobruslení v letech 2016 a 2017, po olympijském stříbru loni v létě odešla od trenérky Eteri Tutberidzeové do Toronta k Brianu Orserovi. Na podzim se jí v Grand Prix nedařilo a neuspěla ani na předvánočním národním šampionátu, kde pokazila krátký program a skončila sedmá.

Na ruském mistrovství nemohla startovat třetí žena finále Grand Prix Tuktamyševová, která ležela v nemocnici se zápalem plic. Ani ona se proto podobně jako Medveděvová nezúčastnila lednového mistrovství Evropy v Minsku. Minulý víkend vyhrála menší závody v Lublani, ale v krátkém programu upadla při pokusu o trojitý axel. Právě tento skok byl přitom její velkou zbraní při úspěšných vystoupeních v Grand Prix.

Na mistrovství Evropy byla nejhorší Ruskou chybující Stanislava Konstantinovová, která skončila čtvrtá. A právě ona nemá účast na světovém šampionátu jistou. Plánuje proto účast na finále Ruského poháru, kde se bude chtít ukázat v lepší formě než na ME. Zda bude na finále Ruského poháru startovat i Tuktamyševová, zatím není jisté.

Nominace musí být uzavřena do 25. února. Jisté místo v ruském týmu by měly mít nejlepší dvě krasobruslařky z ME - nová šampionka Sofia Samodurovová i stříbrná olympijská vítězka Alina Zagitovová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž