Jiří Jedlička při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Jiří Jedlička při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Jedlička: Evropu beru v klidu

  • 0
Dlouho váhal. Evropský šampionát v krátkém bazénu, jenž dnes začal, původně v jeho plánech neměl své místo. "Po olympijských hrách jsem si chtěl na chvíli odpočinout od velkých soutěží," pronesl Jiří Jedlička. Jenže výkony při nedávných pohárových závodech na jihu Moravy úvahy pardubického plavce změnily. V chorvatské Rijece scházet nebude.

"Rozhodl jsem se na poslední chvíli," podotkl Jedlička, jenž byl vloni na šampionátu v Debrecínu z českých reprezentantů nejúspěšnější. Zlomové bylo zejména brněnské Grand Prix. V tamní pětadvacítce vyhrál prsařskou padesátku v čase 27,91 vteřiny.

"Už předchozí závod ve Znojmě nebyl špatný. Ale v Brně to bylo ještě lepší. Přestože jsem neplaval optimálně a udělal jsem nějaké chyby, konečný čas pod osmadvacet vteřin mě přesvědčil, abych na mistrovství Evropy startoval," řekl Jedlička.

Až po brněnském mítinku se proto začal chystat na start v Rijece. "Ale formu jsem nijak zvlášť neladil, nebyla to žádná speciální příprava," podotkl 21letý pardubický závodník.

Mistrovství Evropy v krátkém bazénu poplave počtvrté v kariéře. A má, na co navazovat. Vloni v Debrecínu skončil šestý na prsařské dvoustovce, což byl nejlepší český výsledek. Přispěl i k tomu, že byl Jedlička na konci minulého roku vyhlášen nejlepším tuzemským plavcem.

"Tentokrát na nějaké ambice nemyslím," tvrdí Jedlička. "Určitě se budu snažit předvést co nejlepší výsledek. Ale beru mistrovství naprosto v klidu. Poplavu s čistou hlavou." Už před šampionátem je jasné, že umístění na dvoustovce si nezopakuje.

Tuto trať totiž v Rijece vynechá. "Nemám tolik natrénováno jako před rokem, abych předvedl dobrý výsledek. Vytrvalosti jsem se nyní tak nevěnoval, zaměřil jsem se na kratší tratě," řekl Jedlička.

Svěřenec trenéra Strnada a svého otce se na mistrovství Evropy představí na prsařské padesátce a stovce. A více si věří ve sprintu. "I vloni byla padesátka lepší. Navíc vytrvalost nemám zrovna optimální," řekl Jedlička. "Tentokrát to beru naprosto v klidu. Když postoupím do semifinále, bude to super. Každý osobní rekord byl byl fajn. Ale nechám se překvapit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž