David Navara

David Navara - Český šachista David Navara. | foto: Stanislav Petele, MF DNES

Jak porazit legendu? Zahájit agresivně

  • 12
Praha - Pod klenutým stropem Rytířského sálu pražského hotelu Kampa na Malé Straně se utká v zápase na dvě partie současný nejlepší český hráč s bývalým mistrem světa. David Navara se v rámci šachového festivalu střetne s Anatolijem Karpovem. Čím může devatenáctiletý velký talent legendu zaskočit?

"Davida znám hodně dlouho, určitě patří do širší světové špičky, je schopný zahrát partii výborným způsobem," říká Sergej Movsesjan, který je mistrem ve třech zemích.

"Ale nepodává teď zrovna vyrovnané výkony, navíc měl i další starosti. Maturoval, chystal se na vysokou školu."

Jeho soupeř velmistr Karpov, dvanáctý mistr světa v historii šachu, se už v poslední době turnajů příliš neúčastní. Do Prahy dorazí nerozehraný.

"To může být znát," přemítá Movsesjan. "Ale myslím si, že se dobře připraví. Nechci říkat, že Karpov je favoritem, šance vidím ale minimálně vyrovnaně."

Movsesjan věří, že by v duelu s Karpovem neprohrál. Co by tedy poradil mladšímu kolegovi?

"Davidovi by se mohl podařit začátek, měl by to zkusit odvážně, agresivně. Tím by mohl soupeře dostat do časového tlaku," odhaduje Movsesjan.

"Karpov totiž hodně spoléhá na zkušenosti. Výborný je ve střední hře a pak hlavně v koncovce. Proto bude hodně záležet na zahájení."

Podobného doporučení se Davidu Navarovi dostalo od někdejšího hráče světové špičky Vlastimila Horta, který k nejlepším patřil v sedmdesátých letech.

"Začít zostra," radí dnes jedenašedesátiletý slavný šachista, který přišel o titul mistra světa jen kvůli zmeškanému časovému limitu.

Hort se účastnil předchozích Navarových partií na šachovém festivalu, kdy se utkal se slavným Viktorem Korčným. Vtipnými a trefnými postřehy tehdy bavil sál fanoušků.

Jenže samotný Navara si rady k srdci zatím nebere. "Chystám se hrát spíš opatrně," vzkázal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž