Jágr soupeří s Maierem i Aamodtem

L o n d ý n - Oštěpař Jan železný a hokejista Jaromír Jágr jsou mezi sportovci, z nichž budou v úterý v londýnské Royal Albert Hall vyhlášeni nejlepší sportovci světa za rok 2000 v anketě World Sports Awards. Oceněno bude 15 sportovců v devíti kategoriích. Olympijský vítěz v hodu oštěpem bude mezi pěticí nominovaných atletů přímo v Londýně, zatímco kapoitán Pittsburghu, který je jedním z kandidátů na ocenění mezi zástupci zimních sportů, se vzhledem k povinnostem v NHL galavečera nezúčastní.

O pořadí v jednotlivých kategoriích rozhodovala takzvaná Světová porota složená ze sto padesáti legendárních sportovců a významných sportovních funkcionářů. Mnozí z nich se představí v Londýně, kde se sejde velmi exkluzívní společnost.

Slavnostního večera by se měli zúčastnit mimo jiné Muhammad Ali, Bob Beamon, Nadia Comaneciová, Chris Evertová, George Foreman, Wayne Gretzky, Gordie Howe, Bobby Charlton, Niki Lauda, Martina Navrátilová, Al Oerter, Alain Prost, Mark Spitz či Lasse Viren.

Soupeři Železného jsou další olympijští vítězové a světoví rekordmani Michael Johnson, Maurice Greene, Haile Gebrselassie a Jonathan Edwards. Jágrovi dělají společnost lyžaři Hermann Maier, Kjetil-Andre Aamodt, skokan na lyžích Martin Schmitt a rychlobruslař Gianni Romme.

V internetovém hlasování sportovních fanoušků se čeští kandidáti neumístili mezi trojicí 'medailistů'. V jednotlivých kategoriích měli nejvíc příznivců tenisté Venus Williamsová a Pete Sampras (míčové sporty), bikerka Barbara Blatterová a parašutista Felix Baumgartner (extrémní sporty), Luis Figo (fotbal), boxer Lennox Lewis (úpolové sporty), Marion Jonesová a Michael Johnson (atletika), pilot formule 1 Michael Schumacher (motorismus), plavci Inge de Bruijnová a Peter van den Hoogenband, krasobruslařka Michelle Kwanová a rychlobruslař Gianni Romme (zimní sporty), sportovní gymnasté Simona Amanarová a Alexej Němov (ostatní).
Projekt ankety World Sports Gala vznikl v roce 1999 slavnostním vyhlášením nejlepších sportovců století ve Vídni a jeho cílem je zároveň přispět na dobročinné účely. Výtěžek ze
sbírky mezi účastníky galavečera bude věnován nadacím Olympic Aid a Sports Aid.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž