Jachta  LawConnect (vlevo) v závodě Sydney - Hobart.

Jachta LawConnect (vlevo) v závodě Sydney - Hobart. | foto: AP

Jachtařskou regatu ze Sydney do Hobartu rozhodla necelá minuta

  • 0
Maxijachta LawConnect vyhrála po nevídaně dramatickém dojezdu tradiční regatu ze Sydney do Hobartu a posádka kapitána Christiana Becka se po triumfu v roce 2016 a třech druhých místech mohla znovu radovat. Dlouho vedoucí obhájci prvenství z Andoo Comanche, kteří útočili na páté prvenství, za nimi do cíle v tasmánském přístavu dorazili o pouhých 51 sekund později. Další jachty už měly za nejrychlejší dvojicí velký, přibližně sedmiapůlhodinový odstup.

Vyhlídky na rekordní čas sebralo podle agentury AP závodníkům nepříznivé noční počasí. Rekord, který zajela právě přes třicet metrů dlouhá Comanche před šesti lety, je zhruba o deset hodin lepší než letošní výkon vítězů jeden den, 19 hodin, tři minuty a 58 sekund.

Na náročnou trasu o délce přibližně 1170 kilometrů přes obávaný Bassův průliv se vydalo 103 lodí. V době dojezdu vítězů do cíle jich podle webu závodu pokračovalo 92, předčasně skončit musela i spolufavorizovaná Scallywag. Nejpomalejší jachty 78. ročníku jsou v Hobartu očekávány až v novém roce.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž