Ian Thorpe se zařadil mezi legendy

  13:33
Fukuoka - Čekalo se od něj hodně, on dokázal ještě víc. Ian Thorpe jednoznačně zastínil všechny další hvězdy světového plaveckého šampionátu v japonské Fukuoce. Teprve osmnáctiletý Australan vybojoval v sedmi závodech šest zlatých medailí a nádavkem přidal ještě čtyři světové rekordy. Přestože nebyl úplně spokojen, protože do Japonska si jel pro rekord v podobě sedmi zlatých, jeho výkon je úžasný. Vyhrát na šampionátu tři ze čtyř individuálních soutěží dokázali v historii jenom Američan Tim Shaw v roce 1975 a jeho krajanka Tracy Caulkinsová o tři roky později.

Do Fukuoky Thorpe přicestoval se záměrem získat sedm zlatých medailí a hned první dny ukázaly, že nemluvil do větru. V neděli nejprve ve světovém rekordu vyhrál závod na 400 m a o pár minut později pomohl ke zlatu australské štafetě na 4x100 metrů. "Jsem nesmírně šťastný, že jsem zahájil takovým způsobem," prohlásil. V podobném duchu pokračoval i nadále, a v úterý vyhrál ve světovém rekordu závod na 800 metrů.

Stále to však ke splnění jeho cíle nestačilo. Thorpe to moc dobře věděl, a hned ve středu přidal vítězství na 200 metrů. Jak jinak, než ve světovém rekordu. Zaváhání v honbě za zlatem se ale dostavilo v pátek na poloviční trati, kde k velkému  překvapení obsadil až čtvrté místo. "Jsem pěkně naštvaný. Vlastně ne, to byl fór," usmíval se Thorpe. "Vyšlo mi tady skoro všechno, co jsem si předsevzal. Byla to další velká akce po olympiádě a já jsem rád, že jsem se dokázal zlepšit. Člověku to dodá seběvědomí a zároveň ho to motivuje," dodal Thorpe. Ještě tentýž den ostatně triunfoval ve štafetě na 4x200 metrů, ve které Austrálie suverénně ve světovém rekordu zvítězila, a v sobotu vše dovršil zlatou štafetou v polohovém závodě na 4x100 metrů.

Poprvé se světu kraulařský zázrak jménem Ian Thorpe představil v srpnu 1997 na Panpacifických hrách v japonské Fukuoce. V dějišti letošního MS tehdy prvně reprezentoval a bylo mu čtrnáct let. O pět měsíců později už školáka ze Sydney oslavovala celá Austrálie. Na domácí půdě v Perthu se totiž po vítězství na trati 400 m a ve štafetě 4x200 m stal dvojnásobným mistrem světa - ve svých patnácti nejmladším plaveckým mistrem světa v historii.

Přívlastek "nejmladší" figuroval u jeho jména i na konci roku 1998, kdy byl společně s Američankou Jenny Thompsonovou vyhlášen nejlepším plavcem roku. To už měl za sebou i svůj první světový rekord. Na mistrovství Austrálie v krátkém bazénu v Perthu vylepšil koncem září tři roky staré světové maximu na 400 metrů.

V dalších měsících potvrzoval svoji velkou formu ve Světovém poháru 1998/99, který dokončil s jedenácti vítězstvími. Na konci ročníku SP 1999/00 měl ještě o jedno vítězství více, ale ještě předtím se v Hongkongu zúčastnil mistrovství světa v
krátkém bazénu. Hned v prvním finálovém závodě šampionátu překonal světový rekord v závodě na 200 metrů. Na dvojnásobné trati se pak sice musel sklonit před krajanem Grantem Hackettem, ale další zlato získal se štafetou na 4x100 m.

Vítězství na světových šampionátech už se pro australské příznivce Thorpea stalo takřka samozřejmostí, když na něj čekala největší zkouška - olympijské hry 2000 doma v Sydney. V tu dobu nejsledovanější teenager světa nezklamal, v cíli závodu na 400 metrů dohmátl ve světovém rekordu a získal pro Australany první zlatou medaili.

Tentýž den se Thorpe stal národním hrdinou ještě jednou. Společně s kolegy z australského týmu porazili ve štafetě na 4x100 m tým USA, a to znovu ve světovém rekordu. Američané tuto disciplínu v historii olympijských her ještě nikdy neprohráli. Thorpe pomohl australské štafetě k vítězství i na trati 4x200 m a všeobecně se čekalo na jeho vítězství i v závodě na 200 metrů. Tam ale muž s přezdívkou "Thorpedo" podlehl nizozemskému plavci Pieteru Van den Hoogenbandovi.

Ian Thorpe se narodil 13. října 1982 v Sydney. S plaváním začal jako osmiletý po vzoru starší sestry Christiny, bývalé reprezentantky. Pokud zrovna nepolyká tréninkové dávky, rád se projede na vodních lyžích, zahraje si počítačové hry nebo
poslouchá hudbu. Po jeho úspěchu na olympiádě vyšla v Austrálii kniha "Ian Thorpe: The journey", pojednávající o jeho kariéře.

Ian Thorpe jen těžko hledá na kraulařských tratách konkurenci

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22

Zvraty jak v argentinské telenovele. Strhující čtvrtou bitvu semifinále play off poslal házenkáře...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...