Plavec Phelps při kouření marihuany.

Plavec Phelps při kouření marihuany. | foto: News of the World

Vysedávali jsme a slavili, líčí Phelps, jak se nechal nachytat s marihuanou

  • 9
Nevěř nikomu. Ani kamarádům kamarádů. "Spousta lidí chce ve svůj prospěch využít jakoukoli situaci. Někdy to zjistíte, když tvrdě narazíte," uvedl americký plavec Michael Phelps pro televizi NBC. Osminásobný vítěz z olympiády v Pekingu dostal "facku", když se na party nechal načapat s dýmkou na kouření marihuany. Fotografie se pak objevila v britském bulvárním deníku News of the World. Phelps teď poprvé vyprávěl o tom, jak se všechno seběhlo.

V listopadu, když po olympiádě odpočíval, si zašel na studentskou party v Jižní Karolíně. "Byli tam pravděpodobně dva nebo tři lidi, které jsem neznal. V celém domě se nacházelo asi šest nebo sedm osob. Nebyla to žádná velká party, jak na univerzitách bývá zvykem. Nic takového. Jen velmi malá skupinka, vysedávali jsme a slavili," líčil Phelps.

Věřil svým přátelům, že ani jejich známí ho neshodí. Leč den nebo dva před zveřejněním obrázku, na němž drží skleněnou trubici, našel Phelps ve svém e-mailu echo, že jej někdo nafotil.

"Netušil jsem, co dělat. Ale věděl jsem, že jsem udělal chybu a jsem zodpovědný za všechny následky," říkal plavec se 14 olympijskými zlaty.

V rozhovoru pro NBC neodpověděl přímo na otázku, zda marihuanu kouřil. "Byl to velký omyl. Hloupý. Prokázal jsem špatný úsudek. Musím a chci další lidi naučit, aby neudělali stejnou chybu," řekl 23letý Phelps.

Olympijskému hrdinovi hrozilo za prohřešek ve volném čase dokonce i obvinění z trestného činu. Stál ho hodně omluv, ale i peněz. Národní plavecká organizace mu na tři měsíce zakázala činnost a po tu dobu mu nedává ani peníze.

Většina sponzorů se za Phelpse postavila, leč přišel o spolupráci s výrobcem cereálií Kellogg. Firma věnovala spoustu krabic s jeho podobiznou na dobročinné účely. Vysvětlení? Jedná se prý o běžný postup v případě, že lupínkům pomalu končí doba trvanlivosti.

"Ale nezáleží na penězích. Největší zklamání bylo, kolika lidem jsem ublížil. Rodině, přátelům, ale hlavně fanouškům," tvrdí Phelps.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž