Michael Phelps těsně po zisku osmé zlaté medaile z OH v Pekingu, kterou si vyplaval jako člen americké polohové štafety na 4x100 metrů.

Michael Phelps těsně po zisku osmé zlaté medaile z OH v Pekingu, kterou si vyplaval jako člen americké polohové štafety na 4x100 metrů. | foto: Reuters

Plavec Phelps nebude v aféře s marihuanou obviněn

Americkému plavci Michaelu Phelpsovi už nehrozí obvinění z trestného činu v jeho aféře s fotografií, na které byl zachycen při kouření marihuany. Šerif Leon Lott, jehož úřad v Richland County sportovní hvězdu vyšetřoval, oznámil, že žádné kroky proti čtrnáctinásobnému olympijskému vítězi nechystá.

Hrdina her v Aténách a Pekingu užíval drogu na listopadovém studentském večírku na Univerzitě Jižní Karolíny. Britský nedělník News of the World přinesl fotografii, na které byl Phelps zachycen, jak si drží u úst takzvaný bong, což je speciální druh dýmky určený pro kouření marihuany.

Ve spojitosti s aférou pak bylo zatčeno osm lidí. Sedm z nich kvůli držení marihuany, jeden za její prodej. "Na základě vyšetřování jsme dospěli k závěru, že nemáme dostatek důkazů," sdělil Lett s tím, že v kauze nebude nikdo obžalován.

Phelps se už bezprostředně po zveřejnění fotografie veřejně omluvil. Za kouření marihuany potrestal držitele rekordních osmi zlatých medailí z Pekingu americký svaz, který ho na tři měsíce suspendoval. Mezinárodnímu olympijskému výboru stačila plavcova omluva.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž